Sari la conținut

O femeie a mers la urgență cu dureri abdominale severe și a descoperit că acest ceai din plante i-a afectat ficatul

ceaiul mate
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
ceai mai periculos decât țigările

Potrivit unui raport medical, unei femei care a mers la camera de urgență cu dureri abdominale „severe” i s-a spus că ceaiul din plante pe care îl băuse i-a afectat ficatul.

Femeia fără nume, în vârstă de 45 de ani, a băut ceaiul zilnic timp de trei zile pentru a încerca să „îmbunătăţească imunitatea” înainte de a simţi dureri în abdomenul superior şi greaţă, au scris medicii într-un raport de caz publicat pe 11 ianuarie 2023 în Cureus Journal of Medical Science.

Testele de sânge au sugerat că ficatul ei era afectat, au spus ei.

Ceaiul din plante este o cauză rară a bolilor hepatice

Medicii, care lucrează în SUA, au spus că ceaiul de plante este o cauză „rară”, dar „deseori trecută cu vederea” a bolilor hepatice. Un sondaj din 2015 sugerează că mai mult de o treime dintre adulții din SUA folosesc suplimente din plante.

Potrivit raportului, ceaiul conținea 23 de ingrediente, inclusiv: ciuperca reishi, aloe vera și ginseng siberian.

Femeia și-a revenit complet după ce a încetat să mai bea ceaiul

Femeia a fost internată în spital timp de cinci zile și a încetat să mai bea ceaiul în timpul șederii.

După trei zile, analizele de sânge au arătat că funcția ei hepatică s-a îmbunătățit și nu mai avea simptome. Când a fost externată, medicii i-au spus să nu mai bea ceaiul.

După trei luni, analizele de sânge ale ficatului femeii au fost normale, au spus medicii.

Ingredientele pe bază de plante nu sunt reglementate în același mod ca alte medicamente

Ingredientele pe bază de plante nu sunt reglementate în același mod ca și medicamentele, așa că cercetările privind efectele secundare lipsesc în general, au spus autorii raportului.

În ceea ce privește ingredientele din ceaiul femeii, Biblioteca Națională de Medicină afirmă că formele orale de aloe vera au fost legate de o duzină de cazuri de toxicitate hepatică din 2005.

Simptomele, cum ar fi durerea abdominală sau pielea galbenă, s-au rezolvat la oprirea suplimentului. și nimeni nu s-a îmbolnăvit sau a murit. Între timp, ciupercile reishi au cauzat leziuni hepatice la două persoane, potrivit cercetărilor.

Clinicienii publică rapoarte de caz în reviste științifice despre lucruri neobișnuite sau rare care se întâmplă pacienților pentru a-și informa colegii fără a fi nevoie să facă cercetări cuprinzătoare, ceea ce pot fi consumatoare de timp și costisitoare.

Medicii care au scris acest raport i-au îndemnat pe alți clinicieni să se familiarizeze cu suplimentele pe bază de plante, astfel încât să poată vorbi cu pacienții lor și să-i educe cu privire la potențialele efecte secundare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel