Din cuprinsul articolului
O femeie cu dizabilități a dat în judecată gigantul de telecomunicații Orange pentru că i-a plătit salariul integral timp de 20 de ani fără să-i ofere niciun loc de muncă, acuzând hărțuire și discriminare pe baza stării sale de sănătate.
Franțuzoaica Laurence Van Wassenhove a fost angajată ca funcționar public de France Telecom în 1993, înainte ca compania să fie preluată de Orange.
Angajatorul ei inițial știa că era paralizată pe o parte a corpului, avea paralizie parțială a feței și a membrelor încă de la naștere și suferea de epilepsie, așa că i-au oferit o poziție potrivită stării ei de sănătate.
Wassenhove a lucrat ca secretară și în resurse umane până în 2002, când a cerut un transfer într-o altă regiune a Franței.
Solicitarea ei a fost admisă, dar noul loc de muncă nu i-a satisfăcut nevoile, iar un raport de sănătate a muncii a confirmat că postul este nepotrivit.
O femeie plătită degeaba 20 de ani dă în judecată compania
Cu toate acestea, se pare că Orange nu a făcut ajustări la locul de muncă, alegând să-i plătească salariul integral pentru următorii 20 de ani fără a-i atribui niciun loc de muncă, a raportat Oddity Central, citat de EVZ.
Wassenhove a raportat situația guvernului și agențiilor anti-discriminare la nivel înalt.
În 2015, o mediatoare desemnată de Orange a fost însărcinată să rezolve situația, dar nimic nu s-a îmbunătățit, compania a continuat să-și plătească salariul.
Femeia a depus recent o plângere împotriva companiei și a patru dintre managerii acesteia pentru „hărțuire și discriminare morală la locul de muncă legate de starea ei de sănătate”.
Avocatul ei a susținut că gigantul telecomunicațiilor încearcă să o forțeze să demisioneze. Avocatul a fost citat de The Sun spunând că: „Munca, pentru o persoană cu dizabilități, înseamnă a avea un loc în societate. Recunoaștere. Conexiuni sociale care se creează”.
Ziarul francez La Dépêche a contactat Orange despre acest caz, iar compania a declarat că a făcut tot posibilul pentru a se asigura că ea lucrează în cele mai bune condiții.
Compania a susținut că a ținut cont de „circumstanțele ei sociale personale” și că i-a plătit în mod continuu salariul integral, împreună cu un sprijin nerambursabil. De asemenea, a spus că a planificat o politică de „întoarcere la muncă într-o poziție adaptată”, dar asta nu s-a întâmplat niciodată, deoarece Wassenhove era în mod regulat în concediu medical.