O fată de 10 ani din Bangladesh ar putea fi prima persoană de sex feminin diagnosticată cu sindromul supranumit „omul-copac”, o boală genetică extrem de rară.
Sursa foto: www.hindustantimes.com
Sahana Khatun a manifestat primele simptome în urmă cu patru luni, când un neg cu aspect de coajă de copac i-a apărut pe față. Inițial, tatăl său nu s-a îngrijorat, însă când formațiunile au început să se răspândească pe corpul fetei, aceasta a ajuns la medic, în capitala Dacca, după cum informează marți BBC.
Medicii care studiază cazul lui Sahana se tem că ea ar putea fi prima persoană de sex feminin afectată de sindromul ”omul-copac”.
Dacă diagnosticul pus de aceștia este corect, ea va deveni una dintre puținele persoane din lume cu Epidermodisplazie veruciformă. Aceasta este o boală genetică rară care se manifestă prin apariția unor excrescențe cu aspect de coajă de copac ce afectează în special mâinile și picioarele.
Tatăl fetei, Mohammad Shahjahan, speră că medicii vor reuși să elimine cu succes negii. ”Suntem foarte săraci. Fiica mea și-a pierdut mama când avea doar șase ani. Sper ca medicii să îndepărteze ‘scoarța’ de pe fața frumoasă a fetei mele”, a declarat el pentru AFP.
Doctorii sunt încrezători că în cazul Sahanei este vorba despre o manifestare mai puțin gravă a acestui sindrom, iar aceasta se va recupera rapid.
Anul trecut, un bărbat din Bangladesh a fost supranumit „omul-copac” din cauza negilor uriași care i-au crescut la extremitățile degetelor de la mâini și picioare.
Abul Bajandar, în vârstă de 27 de ani, a trecut prin cel puțin 16 intervenții chirurgicale prin care medicii i-au îndepărtat cinci kilograme de excrescențe care îl împiedicau, printre altele, să lucreze și să își țină în brațe fetița de trei ani.
El ar putea fi prima persoană din istorie vindecată de această afecțiune, în cazul în care negii nu vor crește la loc.