Categories: Ştiri sănătate

O enzimă din ciuperci, eficientă în tratarea hepatitei C. Este de 10 ori mai mai eficientă decât medicamentele actuale

Ciupercile sunt un aliment cu mari beneficii pentru sănătatea noastră. Sunt bogate în fibre și proteine ​​și chiar se crede că conțin substanțe care ar putea reduce riscul de depresie.

Acum, o echipă de cercetători spanioli a găsit în ele o enzimă cu efecte antivirale împotriva hepatitei C.

De zece ori mai eficiente decât medicamentele actuale

Enzima in cauza este prezenta in ciuperca buton alba (Agaricus bisporus) si se numeste tirozinaza. După cum au publicat autorii lucrării în comunitatea științifică Pharmaceuticals, din aceasta ar putea fi dezvoltați agenți terapeutici promițători.

Concret, tirozinaza inhibă proteazele virale (proteine ​​necesare ciclului de replicare a virusului) prin hidroxilare (o reacție chimică care înlocuiește un atom de hidrogen dintr-o moleculă cu o grupare hidroxil formată dintr-un atom de hidrogen și altul din oxigen) a unor tirozine (aminoacizi), care fac parte din proteine prezente în acestea, așa cum se explică în rezultatele testelor.

Experimentul a fost realizat in vitro cu celule hepatice umane, iar în acest context enzima s-a dovedit a fi eficientă la concentrații micromolare (o milioneme din masa moleculelor) când vine vorba de inhibarea completă a replicării virusului.

Aceasta, subliniază autorii, îi conferă o capacitate antivirală de până la zece ori mai mare decât cea a medicamentului antiviral Ribavirina, unul dintre principalele tratamente actuale.

Sigur si ieftin

Un alt punct important, care are ca rezultat siguranța unui eventual tratament pe bază de tirozinază, este că enzima extrasă direct din ciupercă nu prezintă nici un fel de toxicitate în celulele hepatice.

În plus, cercetătorii subliniază costul scăzut de producție pe care l-ar putea avea un medicament preparat direct din ciuperci; un mare avanntaj față de opțiunile disponibile în prezent, care costă aproximativ 60.000 de euro per pacient.

Din toate aceste motive, acești autori caută să dezvolte în continuare teste cu acest tip de substanță pentru a-și demonstra întregul potențial. Au patentat deja prima investigație, care continuă.

Hepatita C este o boală virală care se transmite parenteral (prin sânge infectat), sexual și vertical (de la părinți la copii). Numai în 2019, a ucis aproape 290.000 de oameni.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

33 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: