O durere de cap care nu trece în 24 de ore e un semnal major de alarmă. Medic: ”Poate indica o tumoră pe creier”

Durere de cap care nu trece. Migrenele, tumorile cerebrale, hipo sau hipertensiunea sunt cele mai frecvente afecţiuni care se manifestă prin dureri de cap, care nu cedează la tratament nici după 24 de ore.
O durere de cap ce nu trece cu un tratament la o zi de la debut poate fi cauza unei afecţiuni mai grave, de genul tumorilor cerebrale, benigne sau maligne, hiper sau hipotensiune. În acest caz, e indicat să mergeţi la medic pentru depistarea precoce a cauzei.

„Dacă durerea nu poate fi tratată doar cu paracetamol sau aspirină înseamnă că necesită o abordare complexă (consult la neurologie, psihiatrie, neurochirurgie) şi o serie de investigaţii specifice: radiografie cranio-cerebrală, radiografii de coloană cer vicală, CT sau RMN”, explică Andreea Zaharia, medic de familie.

Stresul, una dintre cauze

„Durerea de cap cea mai frecventă este vasomotorie şi e cauzată de stres. Poate fi episodică sau cronică”, explică Zaharia. În cazul durerilor episodice, simptomele se manifestă mai puţin de 15 zile într-o lună. De regulă, durerile debutează treptat, apar la mijlocul zilei şi se pot manifesta de la 30 de minute până la câteva zile, afectând fruntea, tâmplele, creştetul capului şi părţile sale laterale.

Durerea de cap cronică durează peste 15 zile pe lună. Simptome asociate: oboseala cronică, starea de iritabilitate, nervozitate, anxietate, insomnie, dureri de cap la trezire, tulburări de concentrare, sensibilitate la zgomot şi lumină,  dureri musculare generalizate şi, uneori, stări de vomă.

„Printre cauzele cele mai frecvente ale acestei stări se numără surmenajul intelectual sau fizic, nerespectarea ritmului somn-veghe, stări de foame. Se adaugă situaţiile conflictuale, schimbările meteorologice, intoxicaţiile cronice, alcoolismul, tutunul, abuzul de cafea”, adaugă Zaharia.

Migrena, mai ales la femei

Migrena e o durere de cap intensă, cu o durată de 4 până la 72 de ore, care se repetă. Apare mai ales la femeile cu nevroze, afecţiuni hepatice, gastrice, tulburări hormonale, patologii biliare sau în parazitoze intestinale. „Migrena apare adesea unilateral în regiunea frontală sau la tâmple şi se extinde treptat”, explică medicul.
Simptomele sunt periodice şi pot fi însoţite de sensibilitate la frig sau la zgomot. Durerea de cap dată de hipertensiune sau hipotensiune apare în special dimineaţa, e asociată cu ameţeli, tulburări de vedere, vâjâituri în urechi şi e localizată predominant în regiunea occipitală (la ceafă). Poate preceda şi un accident vascular.

O durere de cap care nu trece

Când are o cauză sinusală, durerea se manifestă la nivelul pomeţilor, frunţii sau rădăcinii nasului şi se intensifică la mişcarea bruscă a capului, la tuse sau la strănut. Se pot adăuga şi alte simptome: rinoree (nas care curge), urechi înfundate, febră.

Cefaleea persistentă, care evoluează pe parcursul mai multor săptămâni şi care se accentuează mai ales dimineaţa, poate indica o tumoră cerebrală malignă, mai ales dacă e însoţită de vărsături. „E important să nu neglijaţi aceste simptome, fiindcă tumorile cerebrale depistate din timp au şanse mai mari de recuperare”, spune Zaharia.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

23 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

54 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: