Marea Britanie se confruntă cu un număr de 2,5 milioane de persoane care suferă de diabet zaharat de tip 2. Un om de ştiinţă le oferă o speranţă acestor persoane, graţie unei diete dure, care duce la eliminarea acestei maladii.
Respectarea unei diete strice, de 600 de calorii pe zi, ajută la scăderea nivelului grăsimii din pancreas, restabilind funcţia normală a acestui organ, susţine profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle.
Acest studiu indică faptul că înfrângerea bolii ar putea fi posibilă, lucru care nu se credea că ar fi posibil până în prezent.
Profesorul Taylor a rugat 11 voluntari, toţi fiind recent diagnosticaţi cu diabet de tip 2, să treacă la un regim alimentar extrem pentru opt săptămâni, format din băuturi şi legume fără amidon.
După doar o săptămână, nivelul de glucoză din sânge măsurat dimineaţa, înainte de a mânca, a revenit la normal, sugerând o reluare a funcţiei corecte a pancreasului. După opt săptămâni, toţi pacienţii au reuşit să înfrângă diabetul zaharat. Trei luni mai târziu, şapte pacienţi au rămâs în continuare fără vreun simptom al acestei maladii.
Profesorul Taylor a explicat că prea multă grăsime blochează funcţionarea corectă a pancreasului la nivel celular, împiedicând secreţia normală de insulină, cea care reglează zahărul din sânge.
Atunci când această grăsime a fost îndepărtată cu ajutorul dietei, funcţiile normale au fost redobândite. „Acesta este un mod radical de a înţelege diabetul de tip 2. Se va schimba modul în care putem explica oamenilor nou diagnosticaţi această afecţiune„, explică profesorul Taylor.
„La sfârşitul programului, mi s-a spus că nivelul insulinei era normal şi că după şase ani de zile nu mai trebuia să iau medicamentele pentru diabet”, susţine Gordon Parmley (67), unul dintre voluntari. „Chiar şi astăzi, după 18 luni, nu mai iau pastilele. Este uimitor cum o dietă a putut schimba starea sănătăţii mele atât de drastic„, continuă acesta.
Ideea unei diete a venit atunci când s-a observat că pacienţii care au făcut un by-pass gastric, de cele mai multe ori, au încetat să mai aibă diabet zaharat de tip 2. Profesorul Taylor a fost de părere că această operaţie a limitat dieta pacienţilor şi astfel a realizat experimentul cu regimul alimentar sever.
Imaginile RMN au demonstrat că proporţia de grăsime din pancreasul voluntarilor a scăzut în timpul celor opt săptămâni de dietă, de la opt la şase procente.
Profesorul consideră că această dietă poate funcţiona şi în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2 de ani de zile.
„Acest studiu demonstrează faptul că diabetul de tip 2 poate fi eliminat, chiar şi cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale de succes, care nu are efecte secundare asupra organismului. Cu toate acestea, dieta nu este una uşoară„, menţionează Iain Frame, directorul de cercetare de la Diabetes UK.
În ciuda potenţialului dietei lui, profesorul Taylor a fost pesimist cu privire la numărul de persoane care va încerca acest regim alimentar. „Poate 5%. Cu toate acestea, dacă măcar ei ar încerca, ar salva milioane de lire din bugetul sistemului medical”, încheie profesorul Taylor.
Aproape 9 miliarde de lire sterline, adică 10% din bugetul organizaţiei de stat care oferă servicii medicale în Marea Britanie, sunt cheltuite anual pentru gestionarea diabetului zaharat şi a complicaţiilor acestuia. Majoritatea banilor sunt cheltuiţi pentru diabeticii de tip 2, care sunt de 9 ori mai numeroşi decât cei cu cel de tip 1.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…