Pe lângă faptul că este o metodă de slăbire eficientă, populară printre vedete, dieta paleolitică are un alt beneficiu important.
Cercetătorii susțin că poate reduce riscul dezvoltării cancerului de colon cu 50%. Cei care o urmează trebuie să renunțe la alimentele procesate și să mănânce doar produse care pot fi vânate, pescuite sau culese: carne, pește, scoici, ouă, legume, alune, rădăcinoase și fructe de pădure. Nu au ce căuta în această dietă produsele făinoase, zahărul, uleiurile procesate și sarea. Cât despre băuturi, aveți voie doar apă sau ceai verde. Pofta de dulce o puteți satisface cu miere. Din când în când aveți voie să folosiți și uleiurile nerafinate în salate. Planul include și mișcare.
Actorii Megan Fox și Matthew McConaughey se numără printre cei care au slăbit cu ajutorul acestei diete.
Cercetătorii de la Universitatea Emory, Atlanta, au studiat obiceiurile alimentare a 2,301 de bărbați și femei cu vârste între 30 și 74 de ani.
Oamenii de știință au urmărit să vadă cât de ”paleolitice” sunt dietele participanților. Au fost luate în considerare și obiceiurile alimentare mediteraneene care includ un consum moderat de iaurt, lapte, cereale integrale și alcool. Alimentația a fost apoi comparată cu datele medicale ale participanților. Dintre toți, 564 de persoane au dezvoltat adenom colorectal, o tumoră beningnă.
În cazul femeilor care aveau un regim paleolitic, riscul dezvoltării tumorii a scăzut cu 29% și cu 26% pentru cele care urmau dieta mediteraneeană.
În cazul bărbaților, aceste diete au avut un efect impresionant, scăzând riscul cu 51% și cu 42%.
Studiul a fost publicat în revista Americană de Epidemiologie.
Oamenii de știință susțin că din anul 1970, organismul uman a se adaptează mai bine unui regim alimentar preistoric. Însă ideea a devenit la modă în 2010, datorită publicării dietei paleolitice de către nutriționistul american Loren Cordain. Criticii susțin însă că acest regim alimentar nu ține cont de modul în care au evoluat oamenii.