Locul de muncă nu este cel mai stresant mediu pentru o persoană, spun cercetătorii, ci propria casă, acolo unde intervin sarcini domestice precum gătitul, curățenia și temele copiilor.
Studiul, publicat în Jurnalul de Știință Socială și Medicină din SUA, sugerează că nivelul hormonului numit cortizol crește brusc odată ce angajații de pretutindeni ajung acasă. Ca să obțină acest rezultat, oamenii de știință au analizat probe de salivă de la 122 de participanți. S-a observat că aceștia sunt mai stresați, cum era de așteptat, în zilele lucrătoare, dar și că responsabilitățile de familie le dădeau bătăi de cap mai mari decât sarcinile de muncă.
Sarah Damaske, coautorul studiului, crede că asta se datorează faptului că munca de acasă nu este plătită și nu oferă întotdeauna satisfacții: podelele proaspăt curățate se murdăresc a doua zi, copiii uită să mulțumească pentru cadouri etc. La serviciu, oamenii știu că au sarcini clare de îndeplinit, pentru un anumit număr de ore, însă acasă lucrurile nu sunt atât de previzibile, nu există un program.
Cei mai stresați angajați acasă s-au dovedit a fi femeile, pe umerii cărora cade greul într-o gospodărie. Cercetătorii au concluzionat că oamenii care lucrează în afara casei au o sănătate mentală mai bună decât cei care împletesc viața de familie cu job-ul.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…