Sari la conținut

O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. Cea mai bună cale de prevenție: vaccinarea anti-HPV

Asociația Mame pentru Mame, sub patronajul Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților a organizat astăzi, 16 octombrie, dezbaterea cu tema  „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV”, cu scopul consolidării unui consens politic cu privire la necesitatea și importanța demarării și finanțării unui program complet de vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV.

La eveniment au participat membrii din Comisiile de sănătate, buget, învățământ și protecție socială din Camera Deputaților și Senatul României, reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniul sănătății, reprezentanți ai societății civile precum și  societăți medicale profesionale. La finalul acestei dezbateri, președinții celor două comisii de sănătate – domnul Dr. Corneliu-Florin Buicu, Președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, respectiv domnul Dr. Laszlo Attila, Președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, precum și toți parlamentarii participanți la dezbatere, membri ai mai multor partide politice, au semnat o scrisoare de susținere publică cu privire la importanța demarării unui program coerent și complet de vaccinare împotriva bolilor provocate de infecția HPV, ca parte integrantă a strategiei de prevenție și reducere a poverii cancerului în România.

În plus, parlamentarii prezenți, reprezentanții societăților medicale profesionale și ai societății civile au transmis Ministerului Sănătății cât și tuturor autorităților cu competențe în elaborarea de politici publice în domeniul sănătății o serie de recomandări cheie pentru inițierea unui program de prevenție a cancerului de col uterin și a bolilor provocate de infecția cu HPV.

O dată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. În fiecare an, în România, peste 1900 de femei își pierd viața în lupta cu această boală. Am semnat acest document prin care îmi exprim susținerea publică pentru demararea și finanțarea unui program național de prevenție împotriva cancerului și bolilor asociate infecției cu HPV, pentru că sănătatea femeilor din România trebuie să reprezinte o prioritate pentru sistemul de sănătate public.”, a declarat domnul Dr. Corneliu-Florin Buicu, Președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților.

„Situația cu privire la mortalitatea prin cancerul de col uterin, în România, este dramatică, iar una dintre soluțiile eficiente pentru prevenirea acestei boli crunte, care afectează mii de femei în țara noastră, este accelerarea demarării unui program de vaccinare coerent. În contextul dezbaterilor privind Legea vaccinării în Parlamentul României, îmi exprim susținerea pentru extinderea listei de vaccinuri și aducerea în atenție a sferei oncologice.”, a declarat Dr. Laszlo Attila, Președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

Dezbaterea a fost organizată în contextul în care, în România,  o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin o dată la două ore și aproape 2000 pierd lupta cu această boală cauzată de virusul HPV, în fiecare an. Mai mult, țara noastră este pe primul loc din întreaga Uniune Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer, femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani fiind cele mai afectate de cancerul de col uterin.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Dr. Corneliu-Florin Buicu, Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, Dr. Laszlo Attila – Președintele Comisiei pentru  Sănătate Publică din Senatul Romîniei, Dr. Carmen Ungurean, Coordonator Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, Prof. Dr. Alexandru Rafila, Președinte Societatea Română de Microbiologie, Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Dr. Sandra Alexiu, Vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei, precum și reprezentanți ai societății civile – Ana Măiță, Președinte Asociația Mame pentru Mame, Simona Ene, Membru Consiliu al Grupului de advocacy pentru pacienți  „ENGAGe”  și  Carmen Surăianu – Director Executiv Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală, care au subliniat, pe rând, impactul bolilor provocate de infecția cu HPV și necesitatea implementării unor programe de prevenție.

Principalele teme de discuție din cadrul dezbaterii au avut în vedere prevalența HPV, povara bolilor asociate HPV, importanța comunicării eficiente și a informării corecte a populației privind modalitățile de prevenție și impactul vaccinării HPV în prevenția cancerului și bolilor asociate HPV.

“Statisticile alarmante cu privire la rata incidenței cancerului de col uterin în România – de trei ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, și rata mortalității (14,2)2 ne obligă să gândim proactiv și să încercăm să atragem toate părțile implicate, de la autoritățile competente la societățile medicale profesionale și societatea civilă. Credem că este necesară crearea unui cadru funcțional menit să ajute în mod real părinții din România să își protejeze fetițele de una dintre cele mai crunte boli pe care acestea le pot dezvolta la vârsta adultă. Cancerul de col uterin, dar și celelalte tipuri de cancer provocate de infecția cu virusul HPV, trebuie considerate o prioritate de sănătate publică în România și nu mai putem amâna dezvoltarea și finanțarea unui program național de prevenție împotriva acestora. Este necesar ca toate părțile implicate să fie conștiente că aceste programe necesită o implementare coerentă și corectă, orientată exclusiv către binele femeilor din România, fie că vorbim de fete sau de femei tinere și mame.”, a declarat Ana Măiță – Președintele Asociației Mame pentru Mame.

Virusul HPV, al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, în lume

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus.

De altfel, în ultimul raport al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, virusul HPV a fost clasificat drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume, având în vedere că 12 tulpini HPV cu risc oncogen provoacă o treime din totalul cancerelor cauzate de infecții în întreaga lume. Dintre genotipurile cu risc oncogen crescut, tulpinile 16 și 18 sunt responsabile pentru provocarea a peste 70% dintre cancerele de col uterin4, iar aproximativ 90% dintre cazurile înregistrate cu această boală sunt cauzate de tulpinile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 58. Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu virusul HPV cauzează și alte tipuri de cancere, peste 500 de cazuri noi pe an fiind înregistrate în țara noastră: 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cazuri de cancer vaginal, 133 de cazuri de cancer anal atât la femei cât și la bărbați, 38 de cazuri de cancer penian și 256 de cazuri de cancer orofaringian atât la femei, cât și la bărbați.

Conform medicilor specialiști, cea mai eficientă și sigură metodă de prevenție împotriva infecției cu virusul HPV este vaccinarea. Eficiența acesteia a fost fost dovedită în țări precum Australia, Noua Zeelandă, S.U.A., Canada, Danemarca, Suedia sau Germania, unde a fost înregistrată o reducere semnificativă a numărului de infecții cu virusul HPV, respectiv a bolilor cauzate de infecția cu acest virus.

În România, vaccinarea HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, la categoria ”vaccinarea grupurilor populaționale la risc” și se adresează fetițelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Conform Programului, părinții pot transmite o cerere de vaccinare medicului de familie la care sunt înregistrați, pentru a primi cele trei doze de vaccin pentru fetițele lor.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel