Din cuprinsul articolului
O clinică privată din România suspendă gratuitatea serviciilor medicale pentru ucraineni. OK Medical a anunțat că nu vor mai oferi servicii gratuite refugiaților din Ucraina, pe motiv că aceștia ar fi apelat la ei ”din mașini de lux, cu scopul de a tranzita țara, nu că măsură de control sau prevenție”.
”Trăim vremuri tulburi, în care e bine să ne păstrăm rațiunea și să ne procupăm de ai noștri în primul rând.
De la începutul conflictului în Ucraina, în România s-au stins mai mulți oameni că urmare a infecției cu Covid-19, decât civili în acea zonă de conflict. Ca urmare a celor expuse mai sus, OK Medical comunică public:
1. Suspendarea gratuității oferite cetățenilor ucraineni. Acest fapt survine și că urmare a faptului că majoritatea cetățenilor ucraineni care au apelat gratuit la serviciile noastre au făcut-o din mașini de lux cu scopul de a tranzita țara, nu că măsură de control sau prevenție.
2. TOATE rudele de gradul 1 ale persoanelor decedate din cauza infecției cu Covid-19 începând cu dată de 1 ianuarie 2022, beneficiază de analize GRATUITE și de asigurare medicală privată de sănătate valabilă 6 luni la toți furnizorii privați de servicii medicale de pe teritoriul României. Pentru detalii, persoanele menționate sunt rugate să apeleze call center-ul OK Medical la 0219677 pentru înregistrare”, a transmis clinica privată Ok Medical într-un comunicat.
Alertă pentru ţările care primesc refugiaţi din Ucraina
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a trimis o alertă ţărilor care primesc refugiaţi din Ucraina privind numărul mare de cazuri de infectare cu bacterii periculoase, rezistente la antibiotice, înregistrat în această ţară şi riscul de transmitere a acestora.
Organismul european recomandă ca pacienţii ucraineni internaţi în spitale să fie izolaţi, pentru a preveni infectarea unităţilor sanitare.
Nu este singurul risc de sănătate publică asupra cărora experţii atrag atenţia, în contextul numărului mare de oameni care părăsesc Ucraina din cauza războiului, după cum i-a explicat reporterului RRA, Adriana Turea, doctorul Ioana Stăncel.
Ioana Stăncel: Au avut şi au focare în derulare în Ucraina. De anul trecut, din octombrie, s-a declarat o situaţie de securitate medicală pentru aceste două patogenii, ne referim la acele două epidemii care au fost complementare epidemiei cu COVID în Ucraina, respectiv poliomielita şi epidemia de rujeolă.
Populaţia Ucrainei nu este nici măcar cu acelaşi nivel de vaccinare pentru aceste boli cu populaţia României şi există riscul să poată să aducă aceste boli cu statut activ sau ca vectori în România.
Tocmai de aceea este esenţial să se facă un triaj epidemiologic observaţional şi eventual un minim triaj clinic al tuturor persoanelor migrante si în funcţie de statusul medical clinic, să poată fi izolaţi, dacă există vreun risc.
Doctorul Ioana Stăncel, expert în securitate medicală şi gestionarea crizelor umanitare, a subliniat că măsurile de bază pentru prevenirea infectării rămân valabile: purtarea măştilor de protecţie, păstrarea distanţei, igiena mâinilor şi a adăugat că ar fi indicată vaccinarea copiilor migranţi pentru prevenirea acestor boli, potrivit RRA.