Din cuprinsul articolului
O cercetătoare din Croația a provocat indignare după ce și-a injectat sânul cu viruși cultivați în laborator după ce a descoperit o tumoare. Deși a avut succes, experții spun că acțiunile ei au fost „neetice”.
Beata Halassy, om de știință de la Universitatea din Zagreb, a descoperit că are cancer în 2020.
Tumoarea se dezvoltase în locul unei mastectomii anterioare, pe care a făcut-o ultima dată când a avut cancer de sân. Pentru că nu mai avea sânul stâng, a decis că nu vrea să suporte o altă rundă de chimioterapie istovitoare.
O femeie și-a tratat cancerul injectându-se cu viruși vii
Drept urmare, omul de știință a decis să experimenteze cu un nou tip de tratament despre care credea că ar putea funcționa. În acest fel, Halassy a reușit să-și reducă cu succes tumora.
Beata Halassy lucrează ca expert în viruși la Universitatea din Zagreb și a făcut câteva cercetări pentru a vedea dacă ar putea face ceva pentru a-și ajuta sănătatea. Ea a raportat într-un jurnal de știință că și-a administrat singur un tratament numit Viruși oncolitici.
Halassy precizează că nu este specialistă în OVT, dar experiența ei în cultivarea și purificarea virusurilor în laborator i-a oferit încrederea să încerce acest tratament. A decis să țintească tumoarea folosind două virusuri succesive: un virus al rujeolei și un virus al stomatitei veziculoase (VSV).
Unul este cunoscut pentru capacitatea de a infecta tipul de celule al tumorii și a fost deja folosit în studii clinice OVT, iar virusul rujeolei a fost testat împotriva cancerului mamar metastatic. Halassy avea experiență cu aceste virusuri, cunoscute pentru siguranța lor. Tulpina de rujeolă este folosită în vaccinuri pentru copii, iar VSV provoacă, în cel mai rău caz, simptome gripale ușoare.
Tratamentul sună ideal, dar nu este încă disponibil pe scară largă. Site-ul lor web spune că nu sunt aprobate pentru toate tipurile de cancer, inclusiv pentru tumorile cerebrale, dar există cercetări în desfășurare.
Halassy a încercat să contribuie la cercetare, încercând-o direct pe ea însăși. După cum a scris ea în raportul de caz numit Vaccins, omul de știință a injectat viruși direct în tumora ei.
Tratamentul a avut succes
Ea a folosit o combinație dintre virusul rujeolei și un virus al stomatitei veziculoase, care face parte din aceeași familie cu rabia. Potrivit cercetărilor ei, se știe că ambele infectează tipul de celulă din care a provenit tumora ei.
Un coleg a ajutat-o pe o perioadă de două luni, iar medicii oncologi au monitorizat-o și s-au asigurat că vor începe chimio dacă lucrurile merg prost. Totuși, lucrurile au mers bine.
Pe parcursul celor două luni, tumora s-a micșorat considerabil și, de asemenea, a devenit mai moale. De asemenea, s-a desprins de mușchiul pectoral și pielea din apropiere, făcându-l mai ușor de îndepărtat în timpul unei intervenții chirurgicale. Nu numai că, Halassy nu a suferit nicio afectare secundară serioasă.
Cu toate acestea, mulți au susținut că acțiunile lui Halassy au fost lipsite de etică, deoarece ea a experimentat pe ea însăși. Alți oameni de știință spun că arătându-i descoperirile pozitive i-ar putea încuraja pe alții să renunțe la tratamentele lor tradiționale și să încerce metoda ei în mare parte neaprobată.
Dar Halassy crede că descoperirile ei sunt doar pozitive. „Concentrarea laboratorului meu s-a schimbat complet din cauza experienței pozitive cu auto-tratamentul”, a spus ea pentru Nature.