Din cuprinsul articolului
Recent, Statele Unite ale Americii a confirmat primul caz de transmitere a virusului monkeypox după aproape 20 de ani. Virusul care provoacă infecția se poate transmite de la animale la oameni, însă acest lucru se întâmplă destul de rar. Ce este virusul monkeypox?
Potrivit Mediafax, cetățeanul american infectat a călătorit în Nigeria de unde, se pare, a contractat virusul. Pacientul este în prezent este internat într-un spital din Dallas. Acesta a zburat din Lagos, Nigeria, pe data 8 iulie, dezvăluie Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.
În privința transmiterii virusului la alți pasageri din avion, experții în sănătate susțin că riscul este scăzut. Acest lucru se datorează obligativității de a purta masca de protecție, în contextul pandemic actual.
Ce este virusul monkeypox?
„Monkeypox” este un virus înrudit cu variola și a fost descoperit pentru prima dată în 2003, în SUA.
Atunci, variola umană a provocat un focar după ce s-a răspândit de la rozătoarele africane la alte animale de companie, susține Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, SUA.
Monkeypox este o boală virală rară care apare mai ales în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest, potrivit OMS. Virusul este prezent la animale, precum primatele și rozătoarele, dar uneori se poate transmite de la animale la oameni, adaugă OMS.
Cum se răspândește?
Virusul se răspândește de la o persoană la alta în principal prin expunerea la picături respiratorii care conțin secreții. Acesta poate pătrunde în organism prin membranele mucoase ale ochilor, gurii și nasului și prin căile respiratorii.
De asemenea, infecția se poate transmite și atunci când o persoană care prezintă leziuni cutanate (chiar dacă nu sunt vizibile) intră în contact cu fluide corporale de la o persoană purtătoare de virus.
Indirect, o persoană se poate infecta la contactul cu îmbrăcăminte sau lenjerie de pat contaminate.
Acesta este primul caz de infecție a unei persoane cu virusul monkeypox în Statele Unite după 2003, când virusul a provocat un focar semnificativ după ce s-a transmis de la animale importate din Africa. În 2003, virusul a infectat 47 de persoane.