Sari la conținut

O boală infecţioasă comună poate distruge ficatul! Bacteria ucide zilnic 4.500 de persoane

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că, dacă este nediagnosticată, această boală infecţioasă comună ar putea împinge pacienţii vulnerabili către boli metabolice, precum diabetul, sau boli hepatice.

Mai exact, cercetătorii de la Universitatea din Leicester, din Marea Britanie, au descoperit că tuberculoza perturbă metabolismul glucozei în organism prin afectarea activităţii celulelor hepatice.

Descoperirile, care au fost publicate în revista PLoS Pathogens, completează cunoştinţele asupra faptului că diabetul agravează simptomele tuberculozei.

Bacteria ucide zilnic 4.500 de persoane

Tuberculoza (TBC) este o infecţie bacteriană care se răspândeşte prin inhalarea de picături minuscule din plămânii unei persoane infectate.

Aceasta poate afecta orice parte a corpului, în special plămânii, şi rămâne una dintre cele mai devastatoare boli infecţioase la nivel mondial, ucigând aproape 4.500 de persoane în fiecare zi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În fiecare an, la nivel global, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză. În ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită şi vindecată, 1,5 milioane de oameni mor de tuberculoză anual – ceea ce o face principala cauză de mortalitate infecţioasă din lume.

Tuberculoza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prevenţia, o prioritate pentru OMS

În prezent, există un singur vaccin împotriva tuberculozei şi acesta este administrat în principal sugarilor şi copiilor mici pentru a-i proteja de formele grave de infecţie.

Oamenii de ştiinţă de la universitatea britanică cercetează tuberculoza în speranţa de a crea vaccinuri îmbunătăţite şi analizează în special modul în care infecţia nediagnosticată şi subclinică poate afecta sănătatea.

Această nouă descoperire, spun ei, ar putea deschide calea definirii căilor moleculare prin care răspunsul imun modifică metabolismul hepatic, permiţând astfel crearea unor intervenţii specifice.

„Cercetarea noastră schimbă accentul de la diabetul care înrăutăţeşte tuberculoza la posibilitatea ca diagnosticul tardiv al tuberculozei să contribuie la perturbarea metabolismului glucozei, la rezistenţa la insulină şi, prin urmare, poate promova progresul spre diabet la cei care sunt susceptibili”, a declarat prof. Andrea Cooper, de la departamentul de cercetare privind tuberculoza din Leicester (LTBRG) care se numără printre autorii lucrării.

Întrucât diabetul compromite tratamentul medicamentos, cercetarea susţine ideea că screening-ul metabolic ar trebui să fie implicat în orice studiu de medicamente sau vaccinuri, a mai precizat aceasta, potrivit News.ro.

Cum sunt afectate celulele hepatice?

Studiul a utilizat mai întâi modele de laborator de tuberculoză pulmonară pentru a examina modificările care au loc în ficat în timpul primelor etape ale infecţiei. S-a constatat că în celulele hepatice s-a declanşat un răspuns imun, iar metabolismul glucozei a fost alterat.

Autorul principal au studiului, dr. Mrinal Das, a reanalizat apoi datele metabolice publicate de la oameni, unde a constatat că metabolismul hepatic al glucozei era, de asemenea, perturbat atunci când oamenii treceau de la o infecţie latentă la tuberculoză.

„Obiectivul nostru viitor este de a defini căile moleculare prin care răspunsul imun modifică metabolismul hepatic, permiţându-ne să creăm intervenţii ţintite”, a precizat prof. Cooper.

De asemenea, laboratorul va investiga modul în care TBC latentă (infecţia cu agentul bacterian al tuberculozei fără simptome semnificative) ar putea avea un impact asupra sănătăţii metabolice la om.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel