Fibromialgia este o boală cronică care are ca manifestări prezența durerilor de mușchi dar și dureri ale țesutului moale. Deși boala nu deteriorează articulațiile, durerile pe care le generează afectează negativ calitatea vieții pacientului. Ceea ce se poate spune cu certitudine este că pacienţii cu fibromialgie sunt mai sensibili la durere decât alţii.
De cele mai multe ori, spun medicii, boala este însoțită de oboseală puternică, depresie, tulburări de somn și cognitive, uneori având chiar simptome digestive pronunțate.
Din păcate, la ora actuală nu există un test care să diagnosticheze afecțiunea, de aceea, diagnosticul se pune prin excluderea altor boli și printr-un examen amănunțit la nivel fizic, dar și pe baza anamnezei corect făcute.
Principalele simptome sunt:
- Prezența durerii musculare și a celei articulare care este persistentă,
- Durerea este adesea descrisă de pacient ca fiind pulsatilă, intensă, asemenea unor junghiuri.
- Oboseală cronică. Aceasta nu este oboseală clasică după o zi plină, ci un sentiment constant de epuizare.
- Spasme musculare,
- Dureri la nivelul maxilarului,
- Slaba concentrare,
- Prezența insomniei, tulburări de somn,
- Durere la urinare și nevoia stringentă de a urina des.
- Este adesea însoțită de depresie sau chiar de atacuri de panică.
- Sunt cazuri în care se asociază cu menopauza prematură.
- Căderea părului.
- Prezența palpitațiilor.
Cauza exactă a acestei tulburări nu este astăzi cunoscută, însă există anumiți factori de risc ai fibromialgiei. De exemplu, unii cercetători cred că anumite dezechilibre hormonale și chimice perturbă modalitatea în care nervii semnalează durerea. Alții cred că un eveniment traumatic sau stresul cronic pot crește susceptibilitatea unei persoane.
Printre factorii de risc ai fibromialgiei se întâlnesc:
- Sexul feminin. Datele statistice arată că femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la această tulburare. Se crede chiar că o scădere a estrogenului – la începutul menopauzei – poate declanșa la unele femei această boală.
- Vârsta este și ea un factor de risc. Cel mai des boala este diagnosticată la grupa de vârstă 20-50 de ani, însă și la copii poate să fie întâlnită.
- Acesta accentuează simptomele.
- Moștenirea genetică.
Recuperarea este complexă
Recuperarea pacientului care suferă de fibromialgie este complexă și are în vedere ameliorarea durerii, recondiționarea fizică prin exercițiu adecvat și măsuri de terapie cognitiv-comportamentală. Practic, astăzi nu există nicio pastilă care să poată vindeca fibromialgia sau să asigure remiterea susținută a simptomelor. De aceea, este absolut necesară o abordare complexă, de exemplu pacientul poate primi medicamente pe bază de prescripție medicală cu rolul de a calma durerea, dar poate face și consiliere psihologică, kinetoterapie.
Medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroide ( AINS) pentru calmarea durerilor, dar bolnavul poate primi și antidepresive cu rolul de a crește nivelul de serotonină din corp.
Trebuie reținut că reducerea nivelului de stres este prima măsură în alcătuirea oricărui plan de tratament al fibormialgiei. Se va evita consumul de alcool, fumatul, cofeină și ciocolata.
Uneori, de ajutor este și masajul de relaxare, sau yoga sau chiar meditația pentru combaterea stresului.