O boală cronică ”tăcută” specifică adulților este din ce în ce mai întâlnită și la copii. Pâinea în exces e una din cauze

O boală cronică ”tăcută” specifică adulților este din ce în ce mai întâlnită și la copii. În ultimii ani, numărul românilor care suferă de diabet s-a dublat, iar apariția acestei boli este din ce în ce mai des asociată cu o alimentație incorectă, cu obezitatea sau supraponderalitatea.

Astfel, în România peste 4.000 de copii suferă de diabet, în timp ce numărul adulților s-a dublat în ultimii ani, ajungând la aproximativ 2 milioane de cazuri, iar prevalența acestei boli este în creștere de la un an la altul. Mai mult, deși diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, în ultimii ani, din cauza alimentaţiei nesănătoase, bazată în special pe mâncarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri în exces şi a lipsei de mişcare fizică, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate şi, respectiv, cu diabet insulino-independent a crescut, de asemenea.

Cauzele apariției diabetului sunt multiple și elucidate doar parțial. Astfel, în timp ce apariția ambelor tipuri de diabet (de tip 1 și 2) este legată într-o oarecare măsură de factorii genetici și implicit ereditari, factorii de mediu, factori psihologici însoțiți de tulburări precum depresia, atacurile de panică, fobia, anxietatea și tulburările de comportament alimentar (anorexia nervoasă, bulimia) se regăsesc printre principalele cauze ale apariței diabetului în România. În plus, ultimele studii pe această temă asociază din ce în ce mai des consumul de lapte de vacă și de produse lactate la sugari cu predispoziția pentru  diabet autoimun de tip 1”, a declarat Iuliana Corhan, Președintele Asociației Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

Potrivit acesteia, lipsa educației medicale și alimentare încă din timpul copilăriei reprezintă o problemă de urgență națională, dezinformarea ducând, de cele mai multe ori, la greșeli fundamentale ce favorizează apariția diabetului, la depistarea tardivă a bolii sau, mai grav, la incapacitatea de a putea monitoriza și ține sub control această afecțiune.

Dulciurile procesate, grăsimile animale și pâinea în exces pot favoriza apariția diabetului

În ceea ce privește alimentația, potrivit Mariei Martac, biolog și director general al magazinului AlimenteSpeciale.ro, consumul în exces de grăsimi animale și de dulciuri procesate sunt unii dintre cei mai mari factori de risc din punct de vedere alimentar, crescând predispoziția la diabet, mai ales în cazul în care sunt corelate cu deficiențe metabolice.

“Din păcate, interesul pentru o alimentație sănătoasă în România la ora actuală nu este o prioritate, românii având tendința de a acorda o atenție mai mare nutriției doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecțiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat. De aici și numărul tot mai crescut de probleme de sănătate, a cazurilor de obezitate, de supraponderabilitate și, implicit, de diabet ”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia, surplusul de calorii, consumul de alimente care nu aduc niciun aport nutritiv, sau a celor care nu oferă un echilibru nutrițional specific vârstei, greutății și activității fizice, sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii la ora actuală.

O alimentație bazată pe fructe și legume proaspete, pește, cereale integrale cu indice glicemic scăzut, mișcarea și efortul fizic moderat, nu doar că previn apariția problemelor de greutate și a bolilor asociate acestora, dar pot ține și sub control astfel de boli cronice, iar prin intermediul unei educații bine sedimentate acest stil de viață poate fi privit ca o normalitate și nu ca o constrângere”, a mai adăugat Iuliana Corhan.

Diabetul – o boală tăcută cu riscuri majore

O boală cronică ”tăcută” specifică adulților este din ce în ce mai întâlnită și la copii. Una dintre cele mai mari pericole cu privire la apariția diabetului este asimptomatia, sau simptomele atipice, nespecifice, precum sunt oboseala, astenia, stările de nervozitate, sau senzația gurii uscate. Astfel, diabetul poate fi prezent chiar cu 5-10 ani înainte de a fi descoperit, nedepistarea la timp a bolii putând duce la complicații mai grave precum problemele cardiovasculare, renale, oftalmologice, complicațiile cronice micro și macrovasculare, complicații acute hipoglicemiile si hiperglicemiile, sau chiar la deces, în cazul dezechilibrelor metabolice severe.

“Atenția sporită la semnalele organismului și la simptomatologia tipică (senzație de sete exagerată, întârzieri în vindecarea rănilor, tulburări de vedere, înțepături sau furnicături la nivelul membrelor etc.), controalele medicale periodice și măsurarea constantă a nivelului glicemiei din sânge sunt esențiale pentru depistarea precoce a acestei boli și oferă celor afectați posibilitatea de a avea un control mai mare asupra ei”, a subliniat Președintele Asociației Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

De asemenea, odată diagnosticul stabilit, persoana în cauză nu trebuie să fie atentă doar la administrarea tratamentului medicamentos prescris de medic (insulină sau medicamentele hipoglicemiante orale), ci și de respectarea cu strictețe a dietei recomandate de medicul diabetolog și nutriționist, monitorizând constant valoarea carbohidraților pe care îi ingeră.

Recent Posts

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

33 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

43 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

o oră ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Citeste si: