O boală a copilăriei crește de patru ori riscul de accident vascular cerebral

Chiar și copii și nou-născuții pot face un accidentul vascular cerebral (AVC).  Potrivit National Stroke Association AVC la copii este destul de rar, aproximativ șase copii din 100.000 de copii sub 15 ani dezvoltă AVC anual. Cauzele apariției accidentului vascular în copilărie nu sunt pe deplin înțelese, iar experții au încercat să afle dacă varicela poate fi un factor de risc. După ce au analizat date de la 49 care au avut varicelă și AVC, cercetătorii au descoperit că riscul de AVC este de patru ori mai mare la copiii diagnosticați cu varicelă.

”Studiul a demonstrat cât de important este vaccinul împotriva varicelei pentru a reduce riscul complicațiilor, chiar dacă acestea sunt foarte rare”, a explicat dr. Warren Lo, neurolog la Nationwide Children’s Hospital.

Cercetarea sugerează că virusul varicelei poate afecta și inflama arterele, crescând riscul ca arterele să se blocheze cauzând AVC.

Varicela este o boală comună a copilăriei. Cei mai predispuși infecției sunt copiii din colectivități, 50% din cei sub 5 ani dezvoltând boala. În multe comunități, nouă din zece copii vor contacta varicela până la vârsta de 12 ani.

Varicela este caracterizată de febră şi de apariţia unor coşuleţe mici roşii care se înmulţesc şi se transformă în vezicule pline cu lichid clar care se sparg şi prind crustă în aproximativ 48 de ore.

În urma trecerii prin boală virusul varicelic rămâne în organism, inactiv, la nivelul ganglionilor senzoriali. În anumite condiții virusul se poate reactiva și poate cauza Herpes Zoster (cunoscut și sub denumirea populară de Zona Zoster). Factorii care favorizează apariția Zonei Zoster pot fi vârsta (persoane peste 60 de ani), imunosupresia, persoanele care au făcut varicela sub vârsta de 18 luni.

Vaccinul împotriva varicelei conține o tulpină atenuată a virusului. După administrare, virusul atenuat stimulează sistemul imunitar fără a determina îmbolnăvirea.
Sistemul imunitar al unei persoane vaccinate care intră în contact cu o persoană bolnavă, va declanșa un atac împotriva virusului pentru a preveni îmbolnăvirea.

Recent Posts

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

4 minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

24 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

54 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Citeste si: