Sari la conținut

O boală a copilăriei crește de patru ori riscul de accident vascular cerebral

Chiar și copii și nou-născuții pot face un accidentul vascular cerebral (AVC).  Potrivit National Stroke Association AVC la copii este destul de rar, aproximativ șase copii din 100.000 de copii sub 15 ani dezvoltă AVC anual. Cauzele apariției accidentului vascular în copilărie nu sunt pe deplin înțelese, iar experții au încercat să afle dacă varicela poate fi un factor de risc. După ce au analizat date de la 49 care au avut varicelă și AVC, cercetătorii au descoperit că riscul de AVC este de patru ori mai mare la copiii diagnosticați cu varicelă.

”Studiul a demonstrat cât de important este vaccinul împotriva varicelei pentru a reduce riscul complicațiilor, chiar dacă acestea sunt foarte rare”, a explicat dr. Warren Lo, neurolog la Nationwide Children’s Hospital.

Cercetarea sugerează că virusul varicelei poate afecta și inflama arterele, crescând riscul ca arterele să se blocheze cauzând AVC.

Varicela este o boală comună a copilăriei. Cei mai predispuși infecției sunt copiii din colectivități, 50% din cei sub 5 ani dezvoltând boala. În multe comunități, nouă din zece copii vor contacta varicela până la vârsta de 12 ani.

Varicela este caracterizată de febră şi de apariţia unor coşuleţe mici roşii care se înmulţesc şi se transformă în vezicule pline cu lichid clar care se sparg şi prind crustă în aproximativ 48 de ore.

În urma trecerii prin boală virusul varicelic rămâne în organism, inactiv, la nivelul ganglionilor senzoriali. În anumite condiții virusul se poate reactiva și poate cauza Herpes Zoster (cunoscut și sub denumirea populară de Zona Zoster). Factorii care favorizează apariția Zonei Zoster pot fi vârsta (persoane peste 60 de ani), imunosupresia, persoanele care au făcut varicela sub vârsta de 18 luni.

Vaccinul împotriva varicelei conține o tulpină atenuată a virusului. După administrare, virusul atenuat stimulează sistemul imunitar fără a determina îmbolnăvirea.
Sistemul imunitar al unei persoane vaccinate care intră în contact cu o persoană bolnavă, va declanșa un atac împotriva virusului pentru a preveni îmbolnăvirea.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel