Oamenii de ştiinţă americani au descoperit o anumită asociere între consumul de citrice şi melanomul malign, într-un studiu preliminar, realizat pe baza datelor oferite de două cercetări anterioare care s-au desfăşurat pe o perioadă îndelungată de timp.
Noul studiu nu a cercetat însă dacă fructele şi sucul de citrice reprezentau cauza de apariţie a acestui cancer de piele, iar oamenii de ştiinţă vor avea nevoie de mai multe cercetări suplimentare pentru a confirma această asociere, au precizat autorii analizei ştiinţifice, într-un articol publicat în Journal of Clinical Oncology.
Rezultatele, provenind de la studii observaţionale care ar putea să nu reflecte întreaga populaţie americană, ar trebui să fie interpretate cu precauţie, a spus coordonatorul cercetării, Abrad Qureshi, medic la Facultatea Warren Alpert din cadrul Universităţii Brown din Rhode Island.
Abrad Qureshi a colaborat la acest studiu cu cercetătorii de la Channing Division of Network Medicine, din cadrul Brigham and Women’s Hospital din Boston.
„Melanomul malign cutanat este o formă de cancer de piele care are potenţialul de a fi mortală. Deşi au fost făcute descoperiri incredibile, recent, în tratamentul contra melanomului, prevenirea lui prin folosirea cremelor de protecţie solară şi testele împotriva cancerului de piele sunt recomandate„, a spus profesorul Qureshi.
Studiul a folosit date furnizate de o cercetare realizată pe 63.000 de femei – Nurses’ Health Study – şi date oferite de o cercetare realizată pe 41.000 de bărbaţi – Health Professionals Follow-Up Study -, efectuate de la mijlocul anilor 1980 până în 2010. La fiecare 2-4 ani, cercetătorii americani colectau date despre dietele participanţilor, iar aceştia raportau singuri toate evenimentele lor medicale, precum diagnosticarea unui melanom, confirmate prin înregistrările lor medicale oficiale.