Categories: Ştiri sănătate

O băutură alcoolică miraculoasă poate combate rezistența la antibiotice

Cercetătorii suedezi au descoperit că o băutură alcoolică realizată dintr-un amestec de miere fermentată şi apă, pe baza unor reţete vechi, ar putea constitui un remediu în lupta privind rezistenţa la antibiotice.

Împreună cu responsabili de la o fabrică de bere, cercetătorii suedezi au studiat îndelung albinele şi mierea produsă de acestea şi au lansat propria versiune de băutură mied, denumită „elixirul vânătorului de miere”.

„Miedul este o băutură alcoolică făcută numai din miere şi apă şi era considerată băutura zeilor, iar cei care o consumau susţineau că devin nemuritori sau că au o stare de sănătate mai bună. Era consumată de vikingi şi de reprezentanţii altor culturi precum mayaşii, egiptenii şi era băută pentru că era considerată o băutură foarte benefică”, afirmă Tobias Olofsson, de la Universitatea Lund.

Într-un studiu anterior, publicat în 2014, Tobias şi Alejandra Vasquez au descoperit că o bacterie lactică din stomacul albinelor, amestecată cu miere, poate ajuta la vindecarea unor răni cronice la cai, care s-au dovedit rezistente la tratament. Respectivele bacterii au capacitatea să elimine toţi patogenii umani împotriva cărora au fost testate, inclusiv pe cei care s-au dovedit a fi rezistenţi. Bacteriile reuşesc acest lucru prin producerea a sute de substanţe antibacteriene care acţionează asemenea antibioticelor.

Potrivit cercetătorilor, mierea comercială nu conţine aceste bacterii, iar prin procesul de sterilizare al mierii şi al apei înainte de a fi adăugată drojdia de vin industrială, toate celelalte bacterii din miere, inclusiv drojdia sălbatică, sunt distruse.Cercetătorii susţin că băutura realizată de ei conţine peste 100 de miliarde din aceste 13 tipuri diferite de bacterii lactice.

Tobias Olofsson afirmă că acest mied ar fi putut fi cel mai eficient echivalent istoric al antibioticelor de astăzi şi consideră băutura lor ca o modalitate posibilă pentru prevenirea infecţiilor. Pentru a-şi demonstra teoria, cei doi experţi vor folosi voluntari pentru a se stabili dacă acei compuşi produşi de bacterii pot ajunge în sistemul sangvin şi dacă pot determina prevenirea sau vindecarea unei infecţii

Dacă studiile pe voluntari umani vor avea succes, atunci acestea vor putea ajuta medicii să reducă riscul, aflat în creştere, al rezistenţei la antibiotice atât în statele dezvoltate cât şi în statele aflate în curs de dezvoltare unde mierea proaspătă este mult mai accesibilă decât antibioticele.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: