O boală extrem de periculoasă cu complicații grave pentru sănătate este provocată de o bacterie bucală.
Bacteria Porphyromonas gingivalis este implicată în parodontoză, cea mai gravă formă de boală a gingiilor. Cercetătorii subliniază importanţa unei bune igiene dentare în timp ce oamenii de ştiinţă caută modalităţi de a controla mai bine aceasta infecţie bacteriană comună. Paradontoza are o pondere imensă în țara noastră!
Bacteriile care se regăsesc în paradontoză invadează organismul și eliberează toxine asociate bolii Alzheimer, artritei reumatoide și pneumoniei, conform unui studiu recent amintit pe site-ul Science Daily.
Principala greșeală care duce la o înmulțire fulminantă bacteriană este igiena orală precară.
Paradontoza afectează 9 din 10 români, statistică îngrijorătoare cu privire la această nedorită boală.
Parodontoza nu ţine cont de vârstă, s-a demonstrat că poate afecta tinerii, dar mai ales pe cei trecuţi de 40 de ani. Afecţiunea se manifestă la nivelul gingiilor, însă dacă boala avansează poate distruge rădăcina dinţilor, iar în timp se poate ajunge la pierderea lor definitivă.
Primele semne ale parodontozei sunt, în primul rând, sângerările în timpul periajului și retracțiile gingivale (gingia retrasă), dar și schimbarea culorii gingiei. Apoi, pe măsură ce boala progresează, apar dureri ale dinților, mobilitate dentară, deplasarea dinților și, în final, pierderea acestora dacă nu se aplică niciun tratament, potrivit Dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular și estetică dentară.
Atunci când nu este tratată, parodontoza, care este o afecțiune ireversibilă, este principalul motiv al pierderii danturii. Cu tratament însă, aceasta poate fi stopată şi ţinută sub control.
În funcţie de cât de avansată este afecţiunea, se va interveni chirurgical. În ultima fază, aceasta are un prognostic mai rezervat. Pacientul nu este în pericol doar de a-şi pierde dinţii, ci prezintă şi deteriorări masive ale osului alveolar, ceea ce face dificilă protezarea.
Primul pas în tratarea parodontozei este detartrajul minuţios supra şi subgingival.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…