Din cuprinsul articolului
Tînăra era asistentă medicală la un cabinet particular din Piteşti, iar moartea sa i-a şocat pe colegii de la Spitalul Judeţean Argeş.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, dr Sorina Honţaru, ne-a spus că femeia a avut insuficienţă cardiacă, hepatosplenomegalie şi varicelă, dar că nu ar fi fost vorba de o complicaţie a varicelei. Prin spital însă toată lumea vorbea că ar fi vorba de o complicaţie din cauza varicelei. De la Spitalul Judeţean ni s-a spus că femeia s-a prezentat de urgenţă la Boli Infecţioase pe 12 ianuarie, la ora 1,24, avînd o febră nespecificată şi fiind în observaţie cu varicelă. La ora 16,33 a fost trimisă în Unitatea Primiri Urgenţe, avînd miocardită acută şi fiind în observaţie cu varicelă, iar la ora 18,55 a ajuns cu acelaşi diagnostic în Secţia ATI de la Judeţean, fiind în stare foarte gravă.
La cîteva ore a intrat în stop cardiorespirator, s-a încercat resuscitarea, dar nu s-a mai putut face nimic pentru femeia al cărui deces a fost declarat la ora 22,40. Cauza exactă a morţii rămîne să fie stabilită în urma autopsiei, iar medicii de la Judeţean vorbeau ieri de faptul că diagnosticul pus femeii poate fi descris ca o complicaţie severă a varicelei. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, epidemiologul Adrian Stoica, nu cunoştea ieri acest caz, dar ne-a spus despre varicelă că aceasta evoluează cu complicaţii mai greu de suportat pentru adulţi.
„La adulţi pot să apară forme modificate clinic. Cea mai frecventă complicaţie a varicelei este suprainfectarea veziculelor apărute pe piele şi faptul că e o boală virală. În general, rata deceselor raportată la varicelă cu evoluţia severă este de un caz la 60.000 – 70.000. Complicaţiile pot fi date de infecţia virală generalizată. Boala provoacă în timpul evoluţiei acute o scădere a imunităţii organismului şi pot să apară suprainfecţii cu bacterii. Uneori, cu o frecvenţă de un caz la 10.000, virusul varicelos poate da complicaţii la sistemul nervos central, mergînd pînă la encefalită. În lista complicaţiilor, în mod excepţional pot să apară afectări ale organelor interne, ca splina, ficatul, rinichii. Chiar şi miocardul poate fi afectat. În mod normal, varicela se tratează la domiciliu dar, cînd apar complicaţii, e necesară internarea. Adulţii fac mai frecvent complicaţii dar este de văzut dacă femeia nu a avut şi alte afecţiuni. Rămîne să se vadă rezultatele analizelor anatomo-patologice pentru a se stabili cauza decesului“, ne-a declarat Adrian Stoica.
Varicela se manifestă cu febră şi erupţii pe piele sub formă de vezicule pline cu lichid. Prezentarea la medic pentru diagnostic şi tratament este obligatorie, iar cazurile cu complicaţii necesită internarea. La copii, cea mai frecventă complicaţie este pneumonia, iar la adulţi, poate să apară encefalita, o boală gravă, ce poate lăsa sechele pe viaţă şi poate să provoace chiar şi decesul. Perioada de incubaţie este de 21 de zile. Varicela (vărsatul de vînt) se transmite prin aer, strănut, tuse etc. Vaccinul împotriva varicelei nu se află în programul naţional de imunizări, aşa că nu este gratuit.
Sursa: Curierul Zilei
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…