O asistentă medicală a murit la doar 24 de ore după ce a făcut varicelă. Cât de periculoase sunt bolile copilăriei dacă apar la adulți

O femeie de 32 de ani, din Piteşti, a murit marţi noaptea în secţia A­nes­tezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Ju­deţean de Urgenţă Pi­teşti în mai puţin de 24 de ore de cînd ajun­sese în unitatea medi­cală. Mi­haela Coşoi, mama unui băieţul de trei ani, suferea de varicelă, iar starea sa de sănătate s-a agravat rapid, fiind transferată de la secţia Boli Infec­ţioase la ATI, avînd insu­ficienţă cardiacă şi he­pa­tosplenomegalie (ficatul şi splina mărite). Deo­camdată, nu am pu­tut intra în posesia unei fotografii cu femeia a cărei moarte a şocat lumea medicală arge­şea­nă, dar vom încerca să o procurăm.

Tînăra era asistentă medicală la un cabinet particular din Piteşti, iar moartea sa i-a şocat pe colegii de la Spitalul Judeţean Argeş.

A făcut miocardită acută

Directorul Direcţiei de Sănă­­tate Publică Argeş, dr Sorina Hon­ţaru, ne-a spus că femeia a avut insuficienţă cardiacă, hepatosplenomegalie şi varicelă, dar că nu ar fi fost vorba de o complicaţie a varicelei. Prin spital în­să toată lumea vorbea că ar fi vorba de o complicaţie din cauza varicelei. De la Spitalul Judeţean ni s-a spus că femeia s-a prezentat de urgenţă la Boli Infecţioase pe 12 ianuarie, la ora 1,24, avînd o febră nespecificată şi fi­ind în observaţie cu varicelă. La ora 16,33 a fost trimisă în Unitatea Primiri Urgenţe, avînd miocardită acută şi fiind în observaţie cu varicelă, iar la ora 18,55 a a­juns cu acelaşi diagnostic în Sec­ţia ATI de la Judeţean, fiind în stare foarte gravă.

Cauza exactă a morţii, la autopsie

 La cîteva ore a intrat în stop cardiorespirator, s-a încercat resuscitarea, dar nu s-a mai putut face nimic pentru femeia al cărui deces a fost declarat la ora 22,40. Cauza exactă a morţii rămîne să fie stabilită în urma autopsiei, iar medicii de la Judeţean vorbeau ieri de faptul că diagnosticul pus femeii poate fi descris ca o complicaţie severă a varicelei. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Ar­geş, epidemiologul Adrian Stoi­­ca, nu cunoştea ieri acest caz, dar ne-a spus despre varicelă că aceasta evoluează cu complicaţii mai greu de suportat  pentru adulţi.

Rata deceselor prin această boală, un caz la 60 .000

„La adulţi pot să apară forme modificate clinic. Cea mai frecventă complicaţie a varicelei este suprainfectarea veziculelor apăru­te pe piele şi faptul că e o boală virală. În general, rata deceselor raportată la varicelă cu evoluţia severă este de un caz la 60.000 – 70.000. Complicaţiile pot fi date de infecţia virală generalizată. Boa­la provoacă în timpul evoluţiei acute o scădere a imunităţii organismului şi pot să apară suprainfecţii cu bacterii. Uneori, cu o frecvenţă de un caz la 10.000, virusul varicelos poate da complicaţii la sistemul nervos central, mergînd pînă la encefalită. În lis­ta complicaţiilor, în mod excepţional pot să apară afectări ale organelor interne, ca splina, ficatul, rinichii. Chiar şi miocardul poate fi afectat. În mod normal, varicela se tratează la domiciliu dar, cînd apar complicaţii, e necesară internarea.  Adulţii fac mai frecvent complicaţii  dar este de văzut dacă femeia nu a avut şi alte afecţiuni. Rămîne să se va­dă rezultatele analizelor anatomo-patologice pentru a se sta­bili cauza decesului“, ne-a decla­rat Adrian Stoica.

Vaccinul nu este gratuit

 Varicela se manifestă cu febră şi erupţii pe piele sub formă de vezicule pline cu lichid. Prezentarea la medic pentru diagnostic şi tratament este obligatorie, iar cazurile cu complicaţii necesită internarea. La copii, cea mai frecventă complicaţie este pneumonia, iar la adulţi, poate să apară encefalita, o boală gravă, ce poate lăsa sechele pe viaţă şi poate să provoace chiar şi decesul. Perioada de incubaţie este de 21 de zile. Varicela (vărsatul de vînt) se transmite prin aer, strănut, tuse etc. Vaccinul împotriva varicelei nu se află în programul naţional de imunizări, aşa că nu este gratuit.

Sursa: Curierul Zilei

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

21 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

31 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

51 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: