O analiză de 15 minute vă poate scăpa de amputarea picioarelor! Unde o puteți face gratuit

Bărbații, fumători, peste 45 de ani, dar și persoanele cu un colesterol ridicat, pe care nu îl tratează, riscă să sufere de boală arterială periferică, în care se poate ajunge până la amputare

Georgeta Petrovici

Un grup de 20 de medici din Timi­șoara, strâși la Clinica de Chirurgie Vasculară, din cadrul Spitalului Județean, a demarat un program de screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta boală arterială periferică, adresat tuturor locuitorilor din vestul României. Și în restul țării, există posibilitatea efectuării testelor pentru depistarea acestei afecțiuni, atât în spitale de stat, cât și în privat.

Medicii recomandă screeningul vascular pentru a depista din timp afecţinile vasculare. Sunt vizate în principal persoanele trecute de 45 de ani, cu hipertensiune arterială, colesterol mărit, diabet, rude în familie care au suferit boli cardiovasculare sau fumătoare.
Consultații pe bază de voluntariat
Inspirați de americani, medicii timişoreni şi-au unit forţele, fără a cere remunerații pentru această acțiune. Miza lor este să îi ajute pe bănățeni să depisteze boala din timp și să urmeze un tratament corespunzător ca să prevină amputarea picioarelor sau chiar decesul.

Medicul timisorean Ionac Mihai

Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Județean Timișoara, afirmă că în ultimii ani au fost realizate peste 1.500 de operaţii din cauza bolilor cardiovasculare. Statistic, una din două persoane cu picioare amputate în urma bolii moare la doi ani de la eveniment. „Rezultatele se vor vedea abia în 5 – 10 ani. Bolile cardiovasculare nu dor, dar duc la catastrofe şi sperăm să sensibilizăm populaţia”, spune Ionac.
Campania de screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta boală arterială periferică va începe pe 22 mai, iar persoanele predispuse la aceste boli se pot adresa Ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgență Judeţean Timişoara, după ce s-au programat la numărul 0745.308086.

La programul de screening vor participa aproximativ 20 de medici specialiști și rezidenți în chirurgie vasculară, medici specialiști și rezidenți în cardiologie și specialiști în ecografie.
Controlul durează 15 minute şi este nedureros.  Cuprinde o consultație de chirurgie vasculară, un test Doppler pentru boala arterială periferică, măsurarea tensiunii arteriale și a ritmului inimii, teste sanguine pentru colesterol, lipide, glicemie, uree și creatinină și ecografie Doppler carotidiană și aortică.

^ Lipsa hidratării crește riscurile

Diagnosticul de boală arterială periferică este simplu de pus, însă dacă deja au apărut simptome, este deja târziu. „Sunt la risc mai ales bărbații, fumători, peste 40-45 de ani, persoanele cu un colesterol ridicat care nu se hidratează suficient”, afirmă dr. Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg, specializat în flebologie. În Capitală, se pot face analize pentru investigarea acestei boli la Fundeni (clinica de Chirurgie Vasculară), la Spitalul Militar și la Floreasca. În țară, un centru perfomant de chirurgie vasculară de stat mai există la Cluj. În privat, pot investiga boala atât cardiologii sau ecografiștii specializați în acest domeniu.

Prin campania de screening a bolilor vasculare, sperăm să scadă numărul amputărilor.”
dr. Mihai Ionac, șef clinică Chirurgie
Vasculară la Spitalul Județean Timișoara

Recent Posts

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

14 minute ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

44 de minute ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

o oră ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

o oră ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

2 ore ago

Cum se simte o tumoare pe creier? Simptomele care ar trebui să te trimită urgent la medic

Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…

2 ore ago

Citeste si: