O altă boală, în afară de Alzheimer, te poate lăsa fără memorie. Primele simptome

Probleme de memorie. Confabulația este o tulburare de memorie care poate să apară la pacienții care au avut leziuni la nivelul creierului dar și ale lobilor frontali. În prezent, nu se cunoaște cauza exactă de apariției a confabulației, iar boala nu are încă tratament.

În termeni medicali, confabulația este definită drept producția spontană de amintiri false. Mai exact, cel în cauză fie are  amintiri despre evenimente, situații care de fapt nu s-au petrecut niciodată în realitate. Fie se luptă cu amintiri despre unele situații reale dar nu mai știe când au avut loc evenimentele, timpul dispare din memorie.

Din păcate, cauza exactă a acestei condiții nu este cunoscută. Cu toate acestea, se crede că de vină sunt anumite afecțiuni neurologice.

În anul 1900, psihiatrul german Karl Bonhoeffer a inventat termenul de confuzie. L-a utilizat pentru a descrie când un individ dă răspunsuri false sau răspunsuri ireale. Practic, pacienții aceștia nu vor să creeze povești false, însă subconștientul lor creează astfel de povești ca pe o modalitate de a ascunde pierderea memoriei. Aceștia nu știu că nu spun adevărul.

Trebuie specificat că această confabulație nu este catalogată drept o tulburare în sine. Aceasta, spun medicii, este de fapt un simptom al unei tulburări de bază.

O mulțime de factorii pot duce la apariția confabulației. De exemplu, tulburările de memorie, leziunile creierului sau alte tulburări de sănătate mintală. Medicii spun că persoanele care au astfel de simptome au leziuni în două zone ale creierului: în lobii frontali și în corpul calos. Lobul frontal fiind cunoscut pentru rolul său important în memorie.

Care sunt simptomele și semnele confabulației

Amintirea unui eveniment anterior incorect. Evenimentele actuale se amestecă în creier, cu evenimente care nu s-au întâmplat. Acest lucru poate face ca persoana să devină  confuză sau să pară că încearcă să influențeze realitatea.

În cazuri mai grave, o persoană își poate aminti evenimente sau situații care nu s-au întâmplat. Mai mult, pacientul poate deveni frustrat sau agresiv atunci când nu este crezut.

Cea mai gravă situație este atunci când un individ care suferă de confabulație acuză alți oameni de acte criminale și pot înainta acuzații false la poliție sau pot ajunge să fie martori mincinoși.

Trebuie să reținem că pacienții care suferă de confabulație nu mint și nici nu-și doresc să ascundă sau să deformeze realitatea.

În ce constă tratamentul confabulației

Dacă forma confabulației nu este gravă, nu trebuie să existe obligatoriu un tratament. Însă dacă confabulația este determinată de o tulburare fiziologică, tratamentul se concentrează asupra bolii în sine, și poate include medicamente, psihoterapie, precum și dobândirea de noi competențe de adaptare.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

10 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

9 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: