Din cuprinsul articolului
O adolescentă din Iași a rămas cu o bucată de plastic în venă, după ce o asistentă i-a rupt branula. Fata a avut nevoie de operație, însă medicii nu au reușit să găsească restul de branulă și speră că nu se afla încă în sistemul ei circulator.
O adolescentă în vârstă de 17 ani, a fost externată pe 26 ianuarie 2024, fără a avea certitudinea dacă în antebrațul său a rămas sau nu un corp străin. Tânăra a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași pe 18 ianuarie, diagnosticată inițial cu gripă. După o săptămână de internare pentru administrarea tratamentului, a fost necesară plasarea unei branule pentru recoltarea de sânge și administrarea perfuziilor.
Prietena apropiată a adolescentei a observat disconfortul prietenei sale și a sesizat că branula a fost introdusă cu forța de către asistentă. După extragerea branulei, a constatat că partea din plastic a acesteia nu a fost scoasă, generând panică și suspiciune.
„Prietena mea a fost internată pe Clinica de Pediatrie II, la Spitalul «Sf. Maria» din Iași. A ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe din cauza gripei, trebuia să stea internată doar o săptămână. Are 17 ani și este adoptată, din acest motiv cred că medicii s-au comportat așa urât cu ea. Chinul a început după o branulă, asistenta medicală i-a pus-o forțat și i-a scos-o tot așa, a sărit sânge peste tot.
Ea a simțit dureri și că partea din plastic a branulei i-a rămas în braț. Au operat-o, dar tot nu i-au găsit tubul ăla din plastic. I-au spus că acolo avea un cheag de sânge și i l-au scos. Pentru a-i calma durerile, i-au dat câteva calmante, au bandajat-o și atât a fost. I-au sus să se întoarcă la control, dar ea este de părere că venula respectivă este tot la ea în braț”, a declarat prietena adolescentei, pentru bzi.ro.
Ca răspuns la această situație urgentă, minora a fost supusă imediat unei intervenții chirurgicale. În urma investigațiilor, medici au observat faptul că, în zona în care a fost pusă branula, E.T., avea un hematon.
„Este vorba despre instituirea unei linii venoase pentru recolta de analize și tratamentul pe care-l avea de făcut pacienta. În momentul extragerii acelei venule, asistentul medical a ridicat suspiciunea că partea internă de plastic nu a găsit-o, a ridicat suspiciunea că este posibil ca această retenție de corp străin, anume plasticul branulei, să fi rămas în antebraț. În momentul imediat următor, s-a făcut un CT pe membrul respectiv, inclusiv pe torace, pentru a evalua dacă este sau nu prezent acel corp străin. CT respectiv nu a identificat nicio imagine de corp străin”, a subliniat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi.
Medicii nu au reușit să găsească bucata de branulă
Investigațiile au continuat, însă nici în urma unui CT și a unei ecografii nu a fost depistat niciun corp străin în interiorul anbrațului.
„S-a făcut, mai departe, ecografie doppler pe vasele de sânge de la nivelul membrului respectiv, la ecografie s-a sesizat o mică îngustare într-o zonă a patului vascular și atunci s-a luat decizia de a interveni chirurgical pentru a se vedea dacă este un hematom local care îngustează fluxul de sânge, hematon dat de iritație prin venulă, sau dacă este un corp străin. În urma explorării chirurgicale, nu s-a găsit niciun corp străin în locul respectiv, ci doar un hematom”, a declarat dr. Cătălina Ionescu.
Medicii de la unitatea medicală afirmă faptul că adolescenta de 17 ani este bine din punct de vedere clinic. Personalul medical a luat măsurile necesare.
„Pacienta, din punct de vedere clinic, este bine. Aceasta a fost externată, cu recomandarea de a reveni peste 7-10 zile la control, în cazul unui disconfort. Va fi reevaluată clinic și de către chirurgie vasculară, cu ecografie doppler. Probabil, din moment ce nici pe CT nu s-a depistat acel corp străin, există posibilitatea ca în momentul în care s-a scos venula să fi căzut pe jos, și asistenta să nu fi sesizat și să fi intrat în panică.
Pentru că a existat acest incident, am luat măsuri, anume lotul respectiv de venule a fost retras și s-a înlocuit cu alt lot. Toate instrumentele pot avea o disfuncționalitate, mai sunt venule care pot avea o defecțiune, sunt incidente care intră în regimul de riscuri ale unei manevre medicale”, adaugă dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi, în legătură cu adolescenta în vârstă de 17 ani.