Din cuprinsul articolului
O adolescentă de 17 ani a murit, după ce a luat. pentru prima dată, o pastilă de ecstasy, în timp ce se afla la o petrecere în pijamale. Lila-Grace Smith era la casa unei prietene când tragedia a avut loc. În ciuda faptului că a fost dusă de urgență la spital, fata nu a putut fi salvată.
Mama cu inima zdrobită, Emma Hargreaves, a spus că și-a avertizat fiicele despre consumul de droguri pentru că cunoștea pe cineva care a murit din cauza unei supradoze. Într-o declarație citită instanței, Emma a spus că Lila a vorbit cu ea despre prietenii ei care se droghează, dar că ea însăși nu a luat niciodată, conform Mirror.
Tânăra studia psihologie, biologie și franceză la North Halifax Grammar School. De asemenea, avea o slujbă cu jumătate de normă ca şi chelneriță și a luat anterior lecții de pian: ”Lila și-a cunoscut iubitul la școala primară și erau împreună de ceva vreme. Știam că bea ceva când merge la petreceri, dar nu ne făceam griji că o să consume mai mult decât alcool. Avusesem mai multe conversaţii despre pericolul drogurilor”.
Tragedia a avut loc cu mai bine de un an în urmă, însă abia acum ies la iveală mai multe detalii despre caz. Lila dormea la casa unei prietene din Keighley, West Yorkshire. Iniţial au vorbit să iasă într-un bar, dar apoi au ales să rămână în casă. Poliția nu a reușit să identifice cine a furnizat și a achiziționat drogul și nicio procedură penală nu este în desfășurare.
Cele două fete cu care era Lila i-au sunat pe iubiții lor, imediat după ora 23, după ce fata a început să se simtă rău. Chiar dacă au încercat să-i acorde ajutor acasă, la un moment dat au realizat că nu mai au ce face şi au chemat o ambulanţă. Paramedicii au dus-o de urgență pe Lila la spital, unde a fost declarată moartă. Ancheta este în curs de desfăşurare.
Ecstasy, cunoscută și sub numele de Molly sau X este o substanță ilegală – metilenedioximetamfetamina (MDMA) – este adesea utilizată abuziv pentru efectele de bunăstare pe care le produce. De asemenea, este considerată a fi un entactogen, adică o substanță care poate crește conștiința de sine și empatia. Conform Sondajului Național privind consumul de droguri și sănătate, peste 18 milioane de persoane din Statele Unite au încercat MDMA cel puțin o dată în viață.
MDMA poate provoca o creștere periculoasă a temperaturii corpului care poate fi fatală în unele cazuri. MDMA poate stresa, de asemenea, inima, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială și poate dăuna rinichilor. Studiile la animale au arătat că MDMA poate deteriora și anumiți neuroni specifici din creier. Cu toate acestea, o serie de studii arată că utilizarea pe termen lung și în doză mare a a MDMA este asociată cu deficiențe cognitive, inclusiv probleme de învățare și memorie.
Când MDMA este luat sub formă de tabletă sau capsulă, individul începe să simtă efectele aproximativ 45 de minute mai târziu. Aceste efecte ating un maxim la 15-30 de minute după ce au fost simțite pentru prima dată și durează în medie 3 ore, deși efectele secundare ar putea fi experimentate până la câteva zile mai târziu. Indivizii iau de obicei unul până la două comprimate cu fiecare ocazie, iar fiecare comprimat conține în general între 50 și 150 miligrame de MDMA. Indivizii iau adesea o a doua doză de MDMA, deoarece efectele primei doze încep să se estompeze, crescând riscul de reacții adverse pe măsură ce dozele se cumulează.
Efecte MDMA includ creșterea sentimentului de bunăstare, extroversie crescută, căldură emoțională, empatie față de ceilalți și dorința de a discuta amintirile încărcate emoțional. În plus, indivizii raportează percepția senzorială îmbunătățită ca un semn distinctiv din experiența cu MDMA.
Cu toate acestea, MDMA poate provoca, de asemenea, o serie de efecte adverse acute asupra sănătății. De exemplu, în timp ce supradozarea cu MDMA este rareori letală, consumul cronic de MDMA poate crește riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, leșinului, atacurilor de panică și, în cazuri grave, a pierderii cunoștinței și apariție a convulsiilor.
Datorită proprietăților sale stimulante și situațiilor în care este adesea luat, consumul de MDMA poate duce la o creștere marcată a temperaturii corpului (hipertermie). Cercetările pe șobolani arată că până și doze moderate de MDMA interferează cu capacitatea organismului de a regla temperatura, ceea ce duce la deces în caz de temperatură crescută a mediului ambiant. Tratamentul hipertermiei necesită o intervenție medicală promptă, deoarece poate duce rapid la deteriorări ale mușchilor sau la un dezechilibru al electroliților din organism (mai ales al sodiului), care poate produce la rândul său insuficiență renală sau edem cerebral.
Utilizarea MDMA în caz de efort fizic intens poate produce deshidratare, determinând unele persoane să bea cantități mari de lichide. Cu toate acestea, acest lucru ar putea crește riscul dezechilibrului electrolitic sau edemului cerebral, deoarece MDMA crește riscul retenției de apă în organism. Doze medii de MDMA pot reduce, de asemenea, eficiența de pompare a inimii în cazul indivizilor care folosesc în mod regulat acest drog, fenomen îngrijorător mai ales în perioadele de activitate fizică intensă.
MDMA poate produce și alte efecte adverse asupra sănătății, inclusiv încleștarea involuntară a maxilarului, lipsa poftei de mâncare, detașarea de sine (depersonalizare), gânduri ilogice sau dezorganizate, sindrom de picioare neliniștite, greață, bufeuri sau frisoane, cefalee, transpirație și rigiditate musculară sau articulară.
În primele ore de la administrarea, MDMA produce reduceri semnificative ale coordonării motorii. Aceste efecte subliniază pericolele potențiale de a desfășura activități complexe sau calificate, cum ar fi conducerea unei mașini de către indivizi, în timp ce se află sub influența acestui drog.
După ce MDMA este metabolizat (sau descompus) în organism, metaboliții săi interferează cu capacitatea organismului de a metaboliza MDMA. Drept urmare, doze suplimentare de MDMA pot produce concentrații ale MDMA în sânge neașteptat de mari, ceea ce ar putea agrava efectele toxice ale acestui medicament. În plus, combinând MDMA cu alte substanțe, cum ar fi cafeina, amfetaminele, marijuana sau alcoolul, poate crește riscul de efecte adverse asupra sănătății asociate cu MDMA.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…