Din cuprinsul articolului
O adolescentă de 16 ani și-a dat părinții în judecată: NU mai vrea să fie fiica lor. Motivul este revoltător
Caz unic în Harghita, unde o adolescentă de 16 ani şi-a dat în judecată părinţii. Aceasta le-a cerut judecătorilor să îi fie recunoscută capacitatea deplină de exerciţiu şi să fie scoasă de sub tutela părinţilor.
Tânăra susține că părinții îi interzic să aibă o relaţie cu un băiat de etnie romă și a deschis procesul în baza articolului din Codul Civil, potrivit căruia „pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu”.
O adolescentă de 16 ani și-a dat părinții în judecată. Motivul este revoltător
În timpul procesului, adolescenta a mai spus că „atât părinţii, cât şi fraţii săi sunt agresivi și a fost bătută de aceştia de mai multe ori, chiar din copilărie”.
Prin urmare, fata solicită recunoașterea anticipată a capacității sale de exercițiu şi cere să fie scoasă de sub tutela părinților, motivând că relaţia cu familia ei s-a înrăutățit.
Mai mult, aceasta spune că nu mai poate suporta acțiunile părinților pe care îi acuză că „au şi intenția să o mărite cu o altă persoană cu care ea nu este de acord”, pentru că are deja o relație cu altcineva.
Fata s-a mai plâns judecătorilor că în ciuda „condițiilor bune” pe care părinții iubitului său le dețin, părinții sunt împotriva relației, o obligă să muncească şi „îi este interzis să părăsească domiciliul.
În replică, părinţii fetei susțin că plâgerea „nu reflectă realitatea, în spatele petiției sale fiind un alt motiv”, potrivit bzb.ro.
Părinții au explicat că au patru copii, dintre care doi sunt deja majori. Ei au mai explicat în proces că deşi sunt o familie modestă, cu posibilități financiare limitate au oferit copiilor tot ce se putea oferi, pentru ca aceştia să beneficieze de condiţii optime de creştere și educare, fără nicio diferența.
În acest context, judecătorul a ajuns la concluzia că demersul fetei are un singur scop: acela de a fi împreună cu iubitul său.
„Aceste motive expuse de reclamantă sunt considerate de instanţă ca fiind neîntemeiate şi nici nu i-ar proteja cel mai bine interesele minorei”, a decis judecătorul care le-a dat dreptate părinților.
Judecătorul a respins cererea adolescentei: „Exigenţele impuse de părinţi sunt rezonabile”
Cu acest prilej instanța i-a adus la cunoștință fetei că, deşi are 16 ani, are în continuare nevoie de îndrumarea şi sfaturile părinților, chiar dacă nu este de acord cu opiniile lor.
Judecătorul a mai arătat că „atitudinea agresivă a părinţilor, intenţia de a o trimite pe reclamantă la muncă în străinătate sau împotrivirea acestora ca reclamanta să-şi continue evoluţia şcolară, nu au fost confirmate de probele administrate în cauză, nefiind nici măcar invocate concret de reclamantă la interogatoriu”.
„Chiar din interogatoriul acesteia a reieşit faptul că, întrucât părinţii nu i-au permis să întreţină relaţia (n.r., de dragoste) reclamanta a fost cea care a renunţat la a mai merge la şcoală. Pentru această atitudine nu pot fi însă învinovăţiţi părinţii şi nu li se poate atrage nicio culpă, neexistând nicio legătură între deciziile părinţilor cu privire la viaţa personală a copiilor lor şi refuzul reclamantei de a mai merge la şcoală”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Miercurea Ciuc, care nu este definitivă.
Judecătorul a mai arătat că dacă solicitarea adolescentei ar fi admisă „interesul superior al copilului nu ar fi protejat, reclamanta având în continuare nevoie de îndrumarea şi sfaturile părinţilor, chiar dacă nu este de acord cu opiniile părinţilor”.
„Aceste exigenţe impuse de părinţi sunt rezonabile şi se încadrează în ansamblul drepturilor şi îndatoririlor ce compun autoritatea părintească”, a mai decis Judecătoria Miercurea Ciuc.