Stilul de viață agitat, mereu contra-timp, ne îndeamnă de multe ori să apelăm la achiziționarea de mâncare gata gătită. Însă de cele mai multe ori, aceste achiziții vin cu o serie de neajunsuri: kilograme în plus și probleme de sănătate.
Nutriționista Mihaela Bilic a realizat o serie de recomandări cu privire la alimentele pe care le putem achiziționa atunci când suntem plecați de acasă și totuși trebuie să mâncăm.
„Ce mâncăm în “deplasare”?🚙
În mașină, la birou, la școală sau în călătorii… ce mâncăm dacă ni se face foame? Trebuie să plecăm cu o caserolă la pachet sau putem găsi preparate echilibrate și la colțul străzii? Cum facem alegeri sănătoase la fast-food, la cantină sau la supermarket?
Iată elementele de care trebuie să țineți cont atunci când mâncați produse ambalate, semipreparate sau gătite de alții:
🥪 La sendvișuri gata preparate alegeți varianta cu cat mai puține sosuri sau maioneze, fără tocături, prăjeli și pane uri. Mergeți pe ingrediente simple de tipul friptură rece, jambon, șuncă, cașcaval, pește afumat. Îndepărtați una dintre feliile de pâine și completați cu legume proaspete (ardei gras, castravete, roșii cherry)
🍔 La produse tip fast-food evitați meniurile cu dublul hamburger și cartofi prăjiți, alegeți un burger simplu și o salată. În caz de sendviș tip șaorma, mergeți pe varianta cu multe legume, fără sosuri. Mai bine castraveți murați decât cartofi prăjiți și muștar în loc de maioneză. De băut sucuri în varianta light sau apă, iar ca desert un fruct.
🥘 La cantină sau delivery optați pentru ciorbă și felul doi, e mai sigur decât felul doi și desert. Carnea sau peștele la grătar sau la cuptor cu legume gătite sau în salată satisfac și apetitul și silueta. Decât pâine, mai bine 2-3 linguri de orez, piure de cartofi sau mămăligă. Atenție la paste și pizza, sunt preparate care conțin multe calorii. Evitați sosurile și prăjelile, iar ciorba degresați-o!
🥨 De la colț de stradă sau din automatul de mâncare cel mai sigur și mai simplu e un covrig și un lapte bătut. Mai bine un snack sărat de tipul covrigei sau pufuleți, decât ceva dulce, adică biscuiți sau napolitane.
Nu e nicio tragedie dacă mâncăm din când în când produse așa-zis nesănătoase. Cu condiția să le consumăm fără grabă și să nu exagerăm la capitolul cantitate. Chiar dacă e vorba de fast-food, se consumă “slow”. Indiferent că sunteți la școală, la birou sau în călătorie, acordați-vă câteva minute pentru pauza de masă. Și mâncați cu toată atenția în farfurie!”, a explicat Mihaela Bilic.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…