Din cuprinsul articolului
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe rețelele sale de socializare ce cantitate de calciu este necesară organismului pentru a evita îmbolnăvirile.
Brânza, indiferent că este telemea, cașcaval, de burduf, cu mucegai sau proaspătă, este unul dintre cel mai consumat alimente de români.
După cum știți, lactatele ne răsfață papilele gustative, însă poate fi o sursă excelentă de calciu necesar pentru sănătatea oaselor și funcționarea corectă a metabolismului. Mai mult, aceste produse sunt bune și pentru dietă, asta doar dacă se consumă porția corectă.
Cât de mare trebuie să fie porția de lactate
Dacă porția nu depășește 70 de g pentru telemea și numai 30-35 g de parmezan, cașcaval și brânză cu mucegai, silueta nu va suferi modificări, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Potrivit medicului, brânza nu face parte din meniul ”certați cu poftele”, însă medicul nutriționist spune că brânza ne poate ajuta să scăpăm de kilogramele nedorite fără efort și fără a răbda de foame.
Persoanele care vor să slăbească pot consuma produse lactate care, în perioada de primăvară, sunt pline de nutrienți. ”Apoi produsele lactate slabe care, în perioada de primăvară, sunt mai bune decât oricând, pentru că animalele au iarbă proaspătă.
Fie că e vorba de lapte bătut, lapte dulce, iaurturi, chiar și cașul sau brânza proaspătă are în compoziție calciu din belșug care ne ajută să deblocăm metabolismul și să îl ajutăm să ardă mai repede grăsimea de rezervă”, a povestit Mihaela Bilic la Antena 3, la ”Sfat de Sănătate”.
De cât calciu avem nevoie – 3 porții de lactate
Dr. Mihaela Bilec, medic nutriționist, a explicat în emisiunea ”Doctor de bine” de ce avem nevoie de 3 porții de lactate de tipul brânză proaspătă, iaurt, lapte dulce sau fermentat
Chiar dacă materia primă este tot laptele, brânza de vaci și telemeaua fac parte din două categorii de alimente diferite. Brânza de vaci este un produs lactat proaspăt cu grăsime sub 10%, conține multe zer și proteine, dar și lactoză.
Telemeaua, pe de altă parte, reprezintă categoria brânzeturi fermentate și învechite, nu are lactoză și este concentrată în calciu și grăsime.
1 kg de telemea se obține din 7 kg de lapte și are valori nutriționale pe măsură: 280 cal/100g, 25% grăsime și 15% proteine. Prin comparație în brânza proaspătă de vaci, avem doar 145 cal/100g și 8% grăsime.
„Avem nevoie de 1 gram de calciu în fiecare zi”
„Pentru sănătatea oaselor și funcționarea corectă a metabolismului, avem nevoie zilnic de 1 g de calciu care să fie adus din alimentație. Asta înseamnă 3 porții de lactate de tipul brânză proaspătă, iaurt, lapte dulce sau fermentat.
În plus, laptele este un aliment probiotic și conține factor de protecție împotriva obezității”mai spune medicul pentru ”Doctor de bine”.