Categories: Stil de viaţă

Nutriționist: Un microbiom echilibrat este cheia slăbirii

Un nutriționist atestat, membra a Asociatiei Americane de Nutritie (ANA), a explicat rolul microbiomului nostru și al sănătății intestinale în atingerea unei greutăți sănătoase.

Care este rolul greutății pentru sănătatea noastră?

Atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase și optime este esențială pentru starea generală de sănătate, precum și pentru bunăstarea psiho-emoțională. Greutatea optimă în sine joacă un rol cheie în prevenirea eficientă a unui număr de boli cronice, ne îmbunătățește sănătatea mintală, stima de sine personală și ne crește calitatea vieții.

Specialist în nutriție, despre un microbiom echilibrat

„Atingerea și menținerea unei greutăți normale este o provocare uriașă pentru mulți. Am asistat la modul în care oamenii urmează regim după dietă, cum rătăcesc la propriu și urmează diverse diete restrictive, adesea urmată de o perioadă de consum excesiv de alimente, ceea ce duce la un efect nesatisfăcător în lupta împotriva excesului de greutate, și nu în ultimul rând – la riscuri pentru sănătatea metabolica, endocrina, imunologica si in general generala a organismului.

Conduce la exces de greutate persistent, rezistent la reducere, care devine un factor de risc pentru boli cardiovasculare, tulburări metabolice, rezistență la insulină, diabet de tip 2, tulburări hormonale, chiar și boli oncologice.

Microbiomul joacă un rol crucial în sănătatea noastră

Există o cheie ascunsă pentru atingerea succesului în menținerea unei greutăți optime. Acesta este microbiomul din intestinul nostru”, spune expertul în nutriție Yana Danailova .

Care este rolul microbiomului intestinal în atingerea unei greutăți sănătoase?

„Microbiomul intestinal este un sistem complex de microorganisme din tractul digestiv uman – bacterii, virusuri, ciuperci si protozoare. Microbiomul intestinal este unic pentru fiecare individ și depinde atât de genele lor, cât și de epigenetică – stilul de viață, dietă și mediu. Joacă un rol crucial în sănătatea noastră, susținând nu numai digestia, dar este și responsabil pentru imunitate, sinteza anumitor vitamine și hormoni și pentru bunăstarea noastră mentală generală.

Sursă foto: Shutterstock

De asemenea, microbiomul are un impact semnificativ asupra greutății corporale. Cercetările arată că anumite bacterii intestinale sunt implicate în extragerea energiei din alimente. Aceste bacterii descompun carbohidrații complecși și produc acizi grași cu lanț scurt pe care organismul îi absoarbe și îi folosește pentru energie. Persoanele cu cantități mai mari de aceste bacterii extrag mai multă energie din alimente, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Un marker, de exemplu, este raportul dintre cele două tulpini principale din microbiom – fermicocite și bacterioizi. Predominanța fermicocitelor este un factor de risc pentru obezitate, tulburări metabolice, rezistență la insulină, steatoză nealcoolică a ficatului și boli cardiovasculare. Cu toate acestea, prin modificări ale planului alimentar, acest raport de fermicocite și bacterioizi poate fi reglat.

Un alt mod în care microbiomul afectează greutatea este prin reglarea apetitului. Bacteriile intestinale produc hormoni și neurotransmițători care influențează apetitul și sațietatea. De exemplu, unele bacterii intestinale produc acizi grași cu lanț scurt care stimulează eliberarea de hormoni care suprimă pofta de mâncare, cum ar fi peptida-YY și peptida-1 asemănătoare glucagonului. La rândul lor, aceste peptide eliberează hormonul angiopoietină-4, care la rândul său reglează arderea grăsimilor și stocarea excesului de calorii sub formă de grăsime în corpul nostru”, mai spune nutriționistul.

În plus, potrivit specialistului, microbiomul poate afecta în mod direct metabolismul în acest fel – acizii grași cu lanț scurt produși de bacteriile intestinale joacă un rol esențial în metabolismul energetic.

Comunicarea intestin-creier ne afectează comportamentul alimentar și în anumite condiții putem dezvolta tulburări de alimentație și alimentație emoțională.

„Tulburările de alimentație sunt tulburări mentale asociate cu o schimbare a percepției de sine care duce la pierderea în greutate care pune viața în pericol (anorexie nervoasă și bulimie). Iar foamea râvnitoare, supraalimentarea, mâncatul emoțional duc la creșterea în greutate. Toate aceste tulburări duc la modificări funcționale și dezechilibru în sistemul endocrin, iar echilibrul hormonal perturbat afectează greutatea.

Dacă vrem să scăpăm de kilogramele în plus, nu trebuie să subestimăm importanța microbiomului. Deoarece corpul conține doar aproximativ 10% celule umane, restul de 90% sunt miliardele de microorganisme care locuiesc în organism și trăiesc în simbioză perfectă cu acesta. Dacă dorim să facem o schimbare în starea noastră de sănătate, inclusiv reducerea greutății, trebuie să luăm în considerare posibila disbioză – o încălcare a raportului optim al microorganismelor din microbiom. Modificarea microbiomului intestinal poate fi cheia unei pierderi în greutate cu succes”, mai spune Yana Danailova.

Cum să ne modificăm practic microbiomul intestinal?

„Este necesară îngrijire zilnică. Aceasta include intervenții alimentare specifice și schimbări ale stilului de viață. Include creșterea aportului de fibre, prebiotice și alimente probiotice și, bineînțeles, excluderea din dietă a alimentelor foarte procesate, a produselor zaharoase, a aportului inutil de medicamente, limitarea alcoolului și a altor substanțe nocive”, încheie Yana Danailova.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

4 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

5 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

5 ore ago

Citeste si: