Din cuprinsul articolului
Primăvară ne scoate parcă din hibernare şi odată cu ea schimbăm şi obiceiurile alimentare. Începem să ne îmbrăcăm mai subţire şi evident ne interesează cum arătăm și ne punem pe slăbit.
Declarativ, pe toţi ne interesează sănătatea, dar suntem motivaţi de aspect mai mult decât de sănătate! Că doar ceea ce se vede este important, nu? Combatem azi cinci mituri cu și despre primărvară că expertul în nutriție și stil de viață, dr. Florin Ioan Bălănică.
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Mai întâi de toate, cine ne-a împiedicat să ne vitaminizăm şi până acum? Sigur că intrarea în primăvară necesită un aport suplimentar de vitamine, pe care le obţinem din alimentaţie. Sucul de fructe nu reprezintă o soluţie, pentru că aduce o cantitate mare de zahăr pe lângă vitamine. Dacă tot vrem să stoarcem ceva, putem stoarce legume, în special cele de culoare verde.
De exemplu, familia mea, la mic dejun, de la mic la mare, bea un suc din legume de culoare verde: spanac, pătrunjel, brocoli, varză, apio, etc. la care adăugăm puţin ghimbir şi lămâie. Este un mic dejun potrivit pentru perioada de primăvară şi toamnă, sănătos şi hrănitor. Mai mult, nu este costisitor şi ne da energie pentru întreagă zi. Îl putem folosi şi la prima gustare, în jurul orei 10. Nici copiii nu trebuie să exagereze cu sucul de fructe, din acelaşi motiv, excesul de zahăr. Dacă totuşi vreţi să daţi copiilor suc de fructe, este sănătos să le daţi rar, în prima parte a zilei şi cu condiţia de a face cât mai multă mişcare după asta.
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Suplimentele alimentare îşi au locul lor în alimentaţia adultului şi a copilului. Dar, aceste nu se iau la întâmplare, sau la recomandarea colegei de serviciu sau a vecinei de palier. Mai întâi de toate este bine să reglăm nutriţia – 5 mese/zi, 3 mese principale şi 2 gustări, multe legume crude de culoare verde, brânză slabă şi iaurturi, albuş de ou şi carne albă.
Carnea albă este uşor digerabilă şi hrănitoare. Mai apoi, în cazul în care alimentaţia nu rezolva situaţia, care poate fi un dezechilibru metabolic sau endocrin, ne putem gândi la suplimente. Suplimentele se administrează de către un specialist şi trebuie să fie din surse sigure şi naturale. Majoritatea suplimentelor din farmacii nu îndeplinesc această condiţie şi cu toate acestea sunt cumpărate în cantităţi industriale.
Pe principiul: chiar dacă nu-mi fac bine, sigur nu-mi fac rău. Nu e chiar aşa. Pentru ce să-mi administrez singur cantităţi de sute sau mii de ori mai mari dintr-o vitamină sau mineral, dacă nu am nevoie? Ba mai mult, dacă vitaminele nu sunt din sursă naturală, le eliminăm prin urină aşa cum le-am înghiţit, plus aproximativ 30% din aceleaşi vitamine provenite din alimentaţie.
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Celulita nu poate fi tratată cu creme şi nici cu masaj. Majoritatea femeilor, la venitea anotimpului cald, se grăbesc la farmacii şi umplu câteva coşuri cu diverse creme anticelulită. Toate promit rezolvarea problemei, dar celulita nu dispare şi anul viitoar o luăm de la capăt. Haideţi să ne lămurim, celulita reprezintă inflamația ţesutului gras subcutanat dependent hormonal.
Toate aceste cauze fac că doamnele să fie mai afectate de celulită decât bărbaţii. Totuşi, şi bărbaţii fac celulita în anumite condiţii. Tratamentul celulitei presupune abordarea cauzelor şi nu a efectului, sau abordarea simultană. Haideţi să le luăm pe rând:
– inflamația se tratează printr-o alimentaţie bogată în antioxidanţi, săracă în grăsimi şi prin managementul stresului;
– ţesutul gras subcutanat se reduce prin nutriţie adaptată şi mişcare raportate la parametri corporali ai fiecăruia dintre noi. Adică, raportul dintre muşchi, oase, apă şi grăsime;
– echilibrul hormonal se verifică prin investigaţii de laborator, prin urmărirea unui profil hormonal complet şi prin nutriţie adecvată fiecărui sex în parte!
Aşa că, dacă vreţi să trataţi celulita şi s-o diminuaţi, adresaţi-vaă cauzei şi veţi reuşi. Dacă vreo crema din lumea asta ar trata celulita, producătorii ar închide toate fabricile şi ar rămâne numai una. Masajul poate fi benefic pentru drenaj limfatic şi stare de bine, dar nu poate trata celulita.
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Astenia de primăvară este mai mult sau mai puţin un mit. Trecerea bruscă de la o temperatură scăzută la una crescută, modificarea ritmului zi/noapte, alimentaţia săracă în vitamine şi minerale, pot duce la modificări ale echilibrului emoţional. Dacă adăugăm şi multă muncă, o viaţă dezordonată şi sintagma „n-am timp pentru mine”, putem experimenta chiar şi o depresie.
– Doctorul zilei: Cum facem să evităm astenia şi în general dezechilibrele emoţionale?
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Mai întâi de toate facem mişcare, recreaţional, zilnic şi nu neapărat la sală. Mai apoi, dormim bine, odihnitor, minim 7-8 h/noapte, începând cu ora 22-23. Este important să ne alimentăm potrivit, pe tot parcursul zilei, dar în special seară. Seară este bine să mâncăm proteine uşoare, cu digestibilitate crescută, asociate unor vitamine din legume proaspete, în special de culoare verde.
De exemplu: omletă din albuşuri cu salată din spanac şi lămâie, sau budincă din brocoli cu brânză slabă şi chili, sau salată de crudităţi cu piept de curcan la cuptor. În final, dar nu în ultimul rând, ne ocupăm de sănătatea noastră emoţională şi începem cu 30 min/zi numai pentru noi. Ce înseamnă acest lucru, înseamnă că 30 de minute/zi ne relaxăm prin puţină meditaţie, lectură sau chiar o activitate care ne face plăcere, cum ar fi un atelier de construit, pictură sau gătit.
– Dr. Florin Ioan Bălănică: Legătură între slăbire şi sport este adânc întipărită în mintea noastră. Cum nu se poate mai fals! Sportul ne poate da o stare de bine, poate să ajute sistemul circulator şi limfatic, poate să ne ajute să creştem masă musculară, dar nu ne ajută la slăbit fără o nutriţie adecvată. Mai mult de atât, sportul făcut neadecvat, pentru o persoană supraponderală este la fel de periculos ca şi lipsa acestuia. Efectele nepotrivite sunt: dureri articulare şi ale coloanei vertebrale, rupturi musculare şi multe altele.
Primul pas atunci când vrem să scădem în greutate este să identificăm cauza pentru care am ajuns la dezechilibru metabolic. Pentru că nimeni nu se îngraşă pentru că mănâncă, ci din motivul pentru care mănâncă! Mai apoi, este bine să găsim o soluţie potrivită, personalizată şi care să reprezinte soluţia pe termen lung. Altfel, o luăm de la capăt de mai multe ori în viaţă, de multe ori anual. De ce? Pentru că nicio dietă din lume nu funcţionează pe termen lung.
Soluţia este „Medicină Stilului de Viaţă”, o soluţie simplă şi la îndemână oricui. Activitatea fizică adecvată se alătură nutriţiei indiferent că vorbim de o persoană normo sau supraponderală. De multe ori entuziasmul de început şi banii investiţi în sala, nu au continuitate şi nici rezultate motivante.
Pentru că, nu-i aşa, ne motivează starea de bine şi rezultatele în orice facem. Primăvară este un anotimp ca oricare altul, care este bine să ne găsească în echilibru, nici graşi şi nici slabi. Viaţă noastră traversează multe primăveri, vacanţe, petreceri, nunţi, botezuri şi alte sărbători, dar asta nu înseamnă că trecem din exces în exces. Stilul de viaţă este responsabil de 70% din bolile de care suferim şi murim, iar peste 30% din toate tipurile de cancer pot fi prevenite. „Medicină Stilului de Viaţă” este soluţia pentru sănătate şi nu pentru boală. Sănătatea este rodul educaţiei şi porneşte de la perspectiva fiecăruia despre viaţă!
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…