Sari la conținut

Nutriţionist, mesaj tranşant despre micul dejun pentru copii: „Mai bine-i dai o felie de pâine cu…”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Principalele recomandări pentru micul dejun sunt alimentele hipocalorice, dar bogate în proteine ​​şi fibre, care îmbunătăţesc digestia şi ne ne fac să ne simţim sătui până la următoarea masă.

Dar medicii nutriţionişti atrag atenţia că obiceiurile alimentare sănătoase se formează în copilarie şi de aceea părinţii trebuie să aibă grijă să combine în dieta celor mici alimente hrănitoare cât mai diversificate.

Recomandarea principală este să nu se complicele mesele copiilor, mai ales la micul dejun. De exemplu, orezul cu lapte este mult mai sănătos decât cerealele consumate la primele ore ale dimineții.

„Un copil nu trebuie să mănânce dietetic”

”În nici un caz, un copil nu trebuie să mănânce dietetic, pentru că el are nevoie de grăsimi atâta timp cât este în creștere. Mâncatul dietetic este un mâncat nesănătos.

Grăsimea este substratul esențial pentru creștere, iar un copil mai degrabă trebuie să mănânce gras. Un copil are nevoie de grăsime de calitate.

Obligatoriu, copiii trebuie să mănânce unt, să bea laptele integral. Nu întâmplător copiii preferă cartofii prăjiți. Avem nevoie de grăsime pentru a crește, tot ce înseamnă sistem nervos la copilului se dezvoltă pe baza grăsimii, deci este o chestiune de bună creștere. Nu trebuie să mănânce dietetic sub nicio formă, trebuie învățat să aibă și legume în farfurie.

Dulciurile făcute în casă nu fac niciun rău dacă nu sunt consumate în exces, iar tradiționalul orez cu lapte este mai sănătos decât cerealele. Sunt adepta și promovez gătitul în casă. Dar, să nu ne facem un obicei. O dată pe săptămână este mai mult decât echilibrat.

Cerealele au fost inventate de americani când și-au dat seama că trebuie să hrănească o nație întreagă cu ceva ieftin. Atunci le-au expandat, au băgat în ele zahăr și au devenit obligatorii la micul dejun. Nu au nici un avantaj.

Pentru un copil, mai degrabă aș pune o felie de pâine cu unt și gem, care în final ca număr de calorii face tot cât cerealele. Altfel, cerealele sunt un marketing. Trebuie să ne întoarcem la simplitate”, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel