Din cuprinsul articolului
Cum să scapi de burtă? Pe lângă o alimentație echilibrată și mișcare, mai puteți apela la un aliment care ajută la ”topirea” grăsimii abdominale. Un studiu publicat anul acesta și citat de medicul nefrolog și nutriționist Alina Lăcătuș, a arătat ca un consum zilnic de avocado ajuta femeile sa aiba mai putina grasime abdominala.
Si mai important este ca din toata grasimea abdominala cea care scade predominant este cea viscerala.
”Grasimea viscerala, adica cea care se acumuleaza pe organele interne si in jurul lor, provoaca dezechilibre metabolice si secretie de citokine inflamatorii care cresc riscul de dezvolta afectiuni precum hipertensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2, cancer, dureri articulare si de spate, hiperuricemie, dislipidemie, dementa Alzheimer,” subliniază medicul.
Asa ca in loc sa tartinati o crema de branza sau unt pe paine, mai bine un avocado, ne sfătuiește nutriționistul.
Avocado conține grăsimi mononesaturate, care sunt considerate sănătoase și benefice pentru organism. Aceste grăsimi pot contribui la menținerea nivelurilor de colesterol sănătos și pot aduce beneficii pentru sănătatea inimii. De asemenea, grăsimile sănătoase din avocado pot ajuta la menținerea senzației de sațietate, ceea ce poate ajuta la controlul apetitului și la gestionarea greutății.
Avocado este o sursă bună de fibre, care au rolul de a menține o digestie sănătoasă și pot contribui la senzația de sațietate. Acest lucru poate fi benefic în eforturile de a controla greutatea și de a evita consumul excesiv de calorii.
Consumul regulat de avocado în cadrul unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe, proteine slabe și grăsimi sănătoase, poate contribui la gestionarea greutății și la menținerea unei compoziții corporale sănătoase. Cu toate acestea, este important să mențineți un aport caloric controlat și să vă asigurați că aveți o abordare holistică pentru a atinge obiectivele de pierdere în greutate.
Cum îți poți măsura riscul de infarct și AVC cu ajutorul unui centimetru
Medicul nutriționist atenționează că frasimea acumulata la nivelul abdomenului este cea mai periculoasa pentru sanatate.
”Grasimea abdominala nu se depoziteaza doar sub piele, ci si la nivelul cavitatii abdominale, in jurul organelor si in interiorul acestora. Grasimea acumulata in interiorul cavitatii abdominale (grasimea viscerala) provoaca dezechilibre metabolice si secretie de citokine inflamatorii care cresc riscul de dezvolta afectiuni precum hipertensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2, cancer, dureri articulare si de spate, hiperuricemie, dislipidemie, dementa Alzheimer, etc,” atrage atenția dr. Alina Lăcătuș.
Potrivit specialistului în nutriție, grasimea abdominala creste riscul de a face infarct de miocard si accident vascular cerebral chiar daca nu esti fumator, chiar daca nu ai inca diabet sau hipertensiune arteriala, chiar daca ai colesterolul din sange in limite normale si indiferent de valoarea indicelui de masa corporala!
”Asa ca luati un centimetru si masurati-va circumferinta abdominala. Daca este mai mare de 80 cm (pentru femei), respectiv 94 cm (pentru barbati) nu lasati lucrurile asa, ci mergeti la medic,” conchide dr. Lăcătuș.