Categories: Stil de viaţă

Nutriționist: Iată de ce nu merge „slăbitul de vară”

Nutriționist: Iată de ce nu merge „slăbitul de vară”. Oricât de mult ne-am dori, vara este mai dificil să slăbim. Iată care sunt explicațiile nutriționistului.

Obiectivele noastre ambițioase pot rămâne neatinse pe timp de vară, riscurile fiind multiple.

Terapeutul nutriționist Alina Epure a explicat, la Antena 1, că putem slăbi mult mai ușor vara, în contextul în care avem o gamă variată de legume și fructe, dar a și subliniat care sunt riscurile începerii unei diete restrictive în sezonul cald.

”Putem avea această șansă să slăbim mai ușor vara, dar depinde foarte mult de cum ne asezonăm salata, câte înghețate mâncăm, câte deserturi avem pe masă în fiecare zi.

Avem o varietate mult mai mare în timpul verii, avem mai multe opțiuni să mâncăm mult mai ușor salatele și fructele proaspete și atunci ne putem bucura de o pată de culoare în farfuria noastră, fără un aport mare de calorii”, a explicat Alina Epure, terapeutul nutriționist, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Hidratare vs îngrășare

Nutriționistul a mai spus că una dintre principalele greșeli este cea a consumului de băuturi care să ne îngrașe.

”Ne hidratăm cu băuturi alcoolice și poate să fie un exces de la trezire până la culcare, bem mai multă cafea ca să rezistăm mai mult nopțile, la mare și la munte, se mănâncă foarte ușor și în cantități mari înghețată”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, Alina Epure a subliniat că în timpul verii nu este nevoie de o cantitate mai mare de mâncare, deoarece sațietatea se instalează mult mai ușor.

Sursa: Unsplash

„Nu avem nevoie nici de foarte multe grăsimi, cum se observă în timpul iernii, și atunci, salatele ușor asezonate, nu trebuie să găsim grăsimi foarte  complexe, ne pot ajuta și ne pot oferi o sațietate foarte bună”, iar în timp ce rata metabolică este mai mare,

făcând mai multă mișcare, ”ne permite să adăugăm două frunze de salată, în plus, sau două felii de morcov, și deși nu avem o flexibilitate mare din punct de vedere caloric, este important  cu ce ocupăm acest aport de calorii, ce aducem în meniul nostru zilnic”,

a mai explicat nutriționistul Alina Epure.

Totodată, specialistul a mai atras atenția că vara nu este potrivită pentru o dietă proteică, în contextul varietății de fructe și legume, însă se poate face un mix între proteina, de origine animală și vegetală, și foarte multe legume, la fiecare masă.

Dacă vara nu, atunci când?

Vara este sezonul în care ne ”întâlnim” mai des cu oglinda, iar obiectivul vacanței estivale ar fi unul suficient de puternic pentru a începe o cură de slăbire.

Totuși, acest lucru nu este posibil. De ce?

Ei bine, pentru că este ”sezonul vacanțelor și al weekendurilor prelungite, dar atunci este mai greu să punem niște limite sănătoase.

Nu încurajez vara un program foarte strict, ci eventual propuneri de meniuri în baza cărora să contribuim la un plan de alimentație sănătos, dar, întotdeauna putem începe de astăzi dacă avem un echilibru mental și emoțional, dacă nu, mai amânăm puțin, de mâine, din toamnă, din iarnă”, a explicat Alina Epure.

Totodată, nutriționistul spune că perioada minimă pentru a obține rezultate reale, în privința slăbitului, este de 3 luni. Însă o condiție importantă este aceea de a asocia alimentația cu mișcarea.

”Nimic nu se poate realiza într-o săptămână dacă ne dorim niște rezultate vizibile”, spune Alina Epure, cu privire la mitul slăbitului aproape instant, mai ales înainte de diverse evenimente, precum nunți ori botezuri.

Cât timp durează dieta restrictivă

”Tot trei luni ar fi o perioadă rezonabilă, astfel încât să nu ne prăjim ficatul, să nu amețim și să nu avem tot felul de carențe pe care le putem genera printr-o dietă alimentară restrictivă sau printr-un program de alimentație foarte restrictiv din punct de vedere caloric.

Cu răbdare, implicare, asumare, sport, hidratare, mișcare făcută într-un mod constructiv, somn și alimentație.

Vara este perioada în care putem continuă să menținem obiceiurile sănătoase, dar nu consider că este o perioadă propice pentru a începe o dietă restrictivă atâta timp cât ne expunem la foarte multe vacanțe, evenimente, petreceri.

Dacă este o alimentație echilibrată, nervozitatea nu își face prezența. Depinde foarte mult de ceea ce aducem în farfuria noastră, în primul rând ne hrănim creierul și atunci starea de bine va fi prezentă”, a mai spus Alina Epure, invitată la emisiunea „Neața cu Răzvan și Dani”. 

Pe de altă parte, chiar dacă suntem în vacanță și tentațiile alimentare sunt la tot pasul, putem face alegeri înțelepte care să nu se afecteze dieta.

Iată recomandările nutriționistului Mihaela Bilic aici.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: