Din cuprinsul articolului
Fibrele sunt componente alimentare care provin în special din alimentele de origine vegetală. Acestea au un rol important în digestia noastră, fiind implicate în buna funcționare a colonului. Acestea se împart în două categorii importante, fibre solubile și fibre insolubile.
Consumate în cantități excesive, fibrele insolubile pot irita tubul digestiv, deoarece sunt mai agresive și mai dure. dE aceea, este esențial să găsești alimente care au un raport optim de fibre solubile/fibre insolubile.
Un raport optim va asigura o bună funționare a tubului digestiv și, de asemenea, îi oferă organismului un aport echilibrat de fibre necesare.
De ce este important să incluzi fibrele în alimentația ta?
- previn dezvoltarea unor afecțiuni ale colonului, declanșate adesea de constipație (afecțiune care apare în lipsa aprotului optim de fibre)
- contribuie la reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon
- efect hipolipemiant
- efect hipoglicemiant
Cu toate acestea, fibrele pot avea și contraindicații:
- în cazul pacienților cu malabsorbție sau scaune diareice
- dacă tractul intestinal este obturat sau scurtat
- consumul excesiv poate provoca flatulență, crampe abdominale sau afectează absorbția corespunzătoare a calciului și zincului din alimentație
Alimente cu raport optim de fibre solubile/ fibre insolubile
Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare alimentele care au un aport optim de fibre solubile/ fibtre insolubile pentru o bună sănătate a tractului digestiv.
„Când spui bogat în fibre, spui fasole și ciocolată
Primul produs la care ne gândim când vine vorba de fibre, sunt cerealele integrale. Pâine neagră, fulgi de ovăz, paste integrale sau biscuiți digestivi sunt alimente bogate în fibre. Dar e vorba de fibre insolubile, care sunt agresive și dure, ele pot irita tubul digestiv dacă sunt consumate în cantitate mare.
Care sunt produsele care au un raport optim fibre solubile/fibre insolubile?
Fasolea se află pe primul loc într-un top al produselor bogate în fibre.
Legumele boabe de tip fasole, mazăre linte, năut, soia trebuie incluse în dietă de minim 2 ori/ săptămână.
Para e un fruct de sezon și ocupă poziția 3 în top, întrecând mărul la capitolul fibre.
Pe locul 6 este avocado, iar pe locul 10 migdalele-atenție la cantitate! Pe locul 7 sunt prunele uscate, ca să nu uitați de ele la iarnă.
Da, ați văzut bine, pe locul 9 este ciocolata neagră- o surprinzătoare sursă de fibre! Și o dovadă în plus că sănătatea are gust”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist.