Sari la conținut

Nutriționist, despre alimentele anti-foame: Prin alegeri inteligente, putem păcăli instinctele

ciorbă
Sursă foto: Playtech
Ciorba de ciuperci

Nutriționist, despre alimentele anti-foame. Alegerile alimentare sunt cheia anti-foame. Pe lângă faptul că ne mențin starea de sațietate, ele ne putem îmbunătăți stilul de viață fără sacrificii drastice.

Senzația persistentă de foame ne dă mereu planurile peste cap, iar un medic renumit în nutriție subliniază că alegerile noastre alimentare pot contribui la apariția acestei probleme.

Alimentele care conțin multe grăsimi NU țin de foame

Nutriționist, despre alimentele anti-foame. Conform dr. Mihaela Bilic, este bine să optăm pentru alimente bogate în fibre și proteine, deoarece ne mențin sătui pentru o perioadă mai lungă.
Acestea sunt deosebit de benefice și în cazul în care dorim să slăbim. Pe de altă parte, alimentele care conțin multe grăsimi, sare sau zahăr, precum și cele procesate, ne oferă o senzație de sațietate care durează foarte puțin.

Mit demolat de nutriționist: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”

„Ca să ne păcălim instinctele trebuie să fim isteți și să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii. Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat.

La cealaltă extremă sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, grăsimi, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, există riscul să ne îngrășăm”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Medicul specialist în nutriție spune ce  alimentele țin de foame pentru o perioadă îndelungată.

Mihaela Bilic
Sursă foto: Facebook dr. Bilic

“Iată care sunt alimentele eficiente când vorbim de sațietate maximă și aport caloric redus:

Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 calorii. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne se spune că au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.

Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut” – a explicat nutriționistul.

Pastele gătite al dente și cartofii fierți cu coajă reprezintă opțiunile ideale, spune dr. Bilic.

„Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește”, a adăugat Mihaela Bilic.

Mai mult, ciorba este și ea o alegere excelentă pentru a ne sătura cu puține calorii, deoarece “deși conține peste 90% apă supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede. Iar dacă sunteți la cură de slăbire mâncați DOAR supă, ca fel unic! Și puneți lângă ea și un ardei iute, ca să accelerați metabolismul”, conchide experta în nutriție.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel