Din cuprinsul articolului
Ne gândim adesea la modul în care alimentele pe care le consumăm ne afectează inima, talia și chiar mediul înconjurător. În plus, au și un impact major asupra creierului nostru.
„În calitate de psihiatru nutriționist, studiez modul în care schimbările dietetice pot duce la îmbunătățiri semnificative ale stării de spirit și ale bunăstării noastre mentale.
Alimente precum verdețurile, fructele și legumele colorate, fructele de mare și nucile, fasolea și semințele, toate promovează sănătatea creierului.
Dar mai jos sunt cinci alimente de evitat dacă doriți să vă păstrați memoria și concentrarea. Desigur, este greu să le elimini complet din dieta ta, așa că moderarea este cheia” a spus Dr. Uma Naidoo, psihiatru nutrițional, expert în probleme ale creierului și membru al facultății la Harvard Medical School, potrivit cnbc.com.
Uleiurile foarte procesate sunt adesea extrase din boabe de soia, porumb, rapiță (sursa uleiului de canola), semințe de bumbac, floarea soarelui și semințe de șofran și conțin o mulțime de acizi grași omega-6.
Consumul în exces de omega-6 poate declanșa organismul să producă substanțe chimice care pot duce la inflamație în creier.
Dacă prăjiți legume sau prăjiți pește sau carne, vă recomand să folosiți ulei de măsline, de nucă de cocos sau de avocado.
Creierul nostru folosește energia sub formă de glucoză, un tip de zahăr, pentru a alimenta activitățile celulare. Dar o dietă bogată în zahăr poate duce la excesul de glucoză în creier.
Acest lucru poate cauza tulburări de memorie și mai puțină plasticitate a hipocampului, partea a creierului care controlează memoria.
Nu uitați că multe alimente sărate au ascuns și zaharuri adăugate, cum ar fi sosurile pentru paste cumpărate din magazin, ketchup-ul, sosurile pentru salată și chiar supele conservate. Schimbați-le cu articole de casă făcute cu alimente întregi.
O dietă bogată în alimente ultraprocesate vă poate expune riscului de a avea telomeri mai scurti – sau „capul” ADN-ului nostru. Telomerii mai lungi tind să promoveze îmbătrânirea celulară sănătoasă. Scurtarea telomerilor noștri poate însemna că suntem expuși riscului de boală degenerativă mai devreme în viață.
Un studiu din 2022 a constatat, de asemenea, că participanții care au consumat cantități mari de alimente ultraprocesate, cum ar fi produse de patiserie și suc, au avut mai multe șanse de a experimenta depresie ușoară în comparație cu cei care au consumat mai puțin.
Când utilizați îndulcitori artificiali care nu au valoare nutritivă, aceștia pot crește bacteriile intestinale „rele” care vă pot afecta negativ starea de spirit.
Acești îndulcitori includ zaharina, sucraloza și stevia. Aspartamul poate fi deosebit de dăunător și a fost legat direct de anxietate în studiile de cercetare. De asemenea, provoacă oxidare, care crește radicalii liberi nocivi din creier.
Câteva alternative de luat în considerare: Miere sau zahăr de cocos.
În timp ce produsele realizate din aluat, cu crustă sau prăjite pot fi în fruntea listei de alimente reconfortante, ele pot dăuna creierului.
Un studiu efectuat pe peste 18.000 de oameni a descoperit că o dietă bogată în prăjeli este legată de scoruri mai mici de memorie și cogniție.
Ca alternativă, vă sugerez să optați pentru versiuni coapte, realizate în fripteuza cu aer cald sau gătite în abur.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…