Din cuprinsul articolului
Considerate unele dintre cele mai ieftine și mai disponibile fructe pe tot parcursul anului, merele sunt delicioase şi extrem de sănătoase. Însă anumite persoane ar trebui să consume cu moderaţie anumite soiuri de mere.
Medicul nutriționist Elena Solomatina spune că, în anumite cazuri, consumul merelor poate să facă mai mult rău decât bine, cu referire la persoanele cu diabet, alergii și boli gastrointestinale.
Expertul explică de ce aceste fructe nu trebuie incluse în alimentația persoanelor cu diferite boli. În special, fructele dulci sunt contraindicate diabeticilor, persoanelor cu metabolism afectat al carbohidraților și supraponderalii. Soiurile acre sunt dăunătoare celor care au probleme cu tractul digestiv.
„Marul acru nu este recomandat pentru boli ale tractului gastro-intestinal. Acest lucru se aplică mai ales bolilor precum ulcerul, gastrita cu aciditate crescută, pancreatita și așa mai departe, deoarece acidul va fi iritant”, precizează medicul, potrivit actualno.com. Expertul subliniază că în acest caz consumul unui măr acru poate duce la o exacerbare a stării.
Potrivit nutriţionistului, chiar și persoanele sănătoase pot simți disconfort și balonare după ce consumă mere. Acest efect se datorează acțiunii pectinei, un antioxidant specific acestui fruct. În cazul în care există probleme gastro-intestinale, precum colonul iritabile sau gastrita, pectinele pot provoca senzații deosebit de neplăcute, chiar şi crampe dureroase.
Medicul subliniază că nu trebuie neglijate proprietățile benefice ale acestui fruct. Consumul său regulat este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare datorită conținutului său de fibre și antioxidanți. Potasiul contribuie la funcționarea normală a sistemului cardiovascular.
Fibrele dintr-un măr pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL) din sânge, ceea ce promovează sănătatea vasculară și a inimii. Acest fruct conține vitamine (în special vitamina C și vitamina A), minerale (inclusiv potasiu), antioxidanți și fibre alimentare (fibre).
Toate aceste componente contribuie la sănătatea generală și susțin funcționarea normală a organismului. Vitamina C susține sistemul imunitar, iar vitamina A este importantă pentru vederea și sănătatea pielii.
Flavonoidele, antioxidanții și alți compuși bioactivi găsiți în compoziția fructelor pot juca un rol în protejarea organismului de influențele nocive.
Pe de altă parte, fibrele conținute în acesta au și proprietăți pozitive. Acestea pot ajuta la reglarea digestiei și la prevenirea constipației. De asemenea, favorizează senzația de sațietate, care poate ajuta la controlul apetitului și greutății.
Un măr de mărime medie are 182 de grame şi oferă următorii nutrienți:
– Calorii: 95
– Carbohidrați: 25 de grame
– Fibre: 4 grame
– Vitamina C: 14% din aportul zilnic de referință
– Potasiu: 6% din DZR
– Vitamina K: 5% din DZR
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…