Sari la conținut

Nutriționist: Constipația trebuie neapărat tratată, altfel poate duce la blocarea colonului

constipatia la adulti
sursa foto arhiva doctorul zilei
Atenție la aceste obiceiuri dăunătoare care pot provoca constipație

Constipația este un simptom, nu o boală. Ea este cauzată de cele mai multe ori de o dereglare în modul de funcționare a colonului. Aflați cum puteți scăpa rapid de ea.

Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sănătoși, de la trei ori pe zi până la de trei ori pe săptămână. Constipația este un simptom care trebuie corectat cât mai rapid.

Constipația poate duce la blocarea colonului

„Tratamentul constipației este necesar pentru a elimina sau măcar a reduce disconfortul abdominal, precum și a evita eventualele complicații de genul hemoroizilor sau a blocării colonului”, explică medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.
Cei care nu vor să trateze constipația prin laxative sau clisme pot apela la alimente care restabilesc un scaun normal.

Fibrele, punctul de plecare

Prima măsură împotriva constipatiei este o dietă bogată în fibre, care se găsesc în fructe și legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin și colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mențin apa și păstrează scaunul moale și ușor deplasabil.
Tărâțele reprezintă învelișul exterior al boabelor de cereale, adică partea eliminată în procesul de prelucrare pentru obținerea făinei, și este una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentație.

„Sunt lipsite de gust, dar o linguriță conține circa două grame de fibre dietetice, ceea ce reprezintă un supliment alimentar foarte recomandat”, explică Lygia Alexandrescu.
Potrivit medicului nutriționist, este posibil ca, la început, fibrele amintite să provoace balonări, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomandă folosirea în continuare a tărâțelor, pentru că în două-trei săptămâni scaunul va funcționa mai bine, iar aceste efecte neplăcute vor dispărea.

Broccoli, conopidă, fulgi și secară

Din categoria fructelor, cele mai indicate sunt merele Golden, kiwi, pere, pepene, smochine, cireșe, caise și nectarine. Din categoria legume putem alege fasolea verde sau galbenă, varză, spanac, conopidă sau broccoli, iar dintre cereale sunt indicate fulgii de ovăz, secară și hrișcă.
Hidratare înainte de masă.

Este foarte important să se consume lichide împreună cu fibrele. „Trebuie băute circa opt pahare de apă pe zi, inclusiv câte unul înainte de fiecare masă”, mai recomandă medicii.
Desigur că până la urmă fluidele nu pot asigura un scaun normal fără ajutorul celorlalte elemente menționate, pentru simplul motiv că intestinul subțire poate să absoarbă întreaga cantitate de fluid. De aceea, fără contribuția fibrelor, simpla mărire a cantității de lichid consumate ar putea să ducă doar la mărirea cantității de urină eliminate.

Folosiți cu măsură supozitoare și clisme!

Medicii recomandă evitarea laxativelor puternice care conțin sena pentru tratarea constipației. Folosirea regulată a acestora poate da dependență și poate fi periculoasă pentru obiceiurile legate de scaun. Un supozitor cu glicerină poate fi folosit, uneori, pentru a declanșa un scaun.
Această practică trebuie redusă treptat până când nu mai este deloc necesară. Este foarte importantă menţinerea unor obiceiuri regulate în ce priveşte scaunul. Se recomandă obținerea unui scaun la același moment în fiecare zi. Activitatea colonului este mai accentuată după trezire dimineața sau după fiecare masă, deci necesitatea unui scaun este de obicei maximă după micul dejun. Este, de asemenea, important să dăm curs oricărei senzații de scaun, în nici un caz să nu amânăm mersul la toaletă pentru că între timp necesitatea respectivă poate dispărea.

Pe cât posibil, este de dorit să controlăm schimbările în rutina zilnică. Asta pentru că de multe ori constipația apare în timpul călătoriilor, vacanțelor sau situațiilor stresante. Este bine ca în aceste perioade să avem la dispoziție fibre și supozitoare cu glicerină. Și, nu în ultimul rând, exercițiile fizice regulate contribuie la îmbunătățirea mișcărilor mușchilor colonului, având consecințe cât se poate de pozitive asupra constipației.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel