Categories: Ştiri sănătate

Nutriționist: „Atenție la consumul de capșune”

Printr-un consum constant căpșunele promovează sinteza a doi hormoni importanți – adiponectina și leptina. Acești hormoni ajută procesul de lipoliza/ardere de grăsimi și îmbunătățesc viteza metabolismului, subliniază Lygia Alexandrescu, nutriționist.

Potrivit acesteia, căpșunile reprezintă cel mai natural desert. Contine o mare cantitate de apa de care organismul are mare nevoie. Aceste delicioase fructe sunt bogate în fibre, stimulează memoria, nu contin LDL (colesterol rau), mentin rezerva alcalina a organismului si nu in ultimul rand iti dau o stare de bine general dupa ce le consumi.

„Căpșunele, ca și alte fructe de pădure, sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și flavonoizi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Ca parte a unei diete echilibrate, ele pot ajuta la prevenirea a numeroase simptome; constipatie, inflamatie, pofta de dulce, etc. Ele contin si multa apa, zaharuri, vitamina A si K si complex de vitamine B, minerale si flavonoide care protejeaza celula de atacul radicalilor liberi. Sunt dulci si parfumate si au actiune diuretica, laxative, antianemianta si ajuta la reducerea nivelului de colesterol seric”, mai spune nutriționista.

Conținutul de nutrienți a 100 de grame de căpșune crude

„Calorii: 33 Apă: 91% Proteine: 0,7 grame Carbohidrați: 7,7 grame Zahăr: 4,9 grame Fibre: 2 grame Grăsimi: 0,3 grame.

Studiile sugerează că printr-un consum constant căpșunele promovează sinteza a doi hormoni importanți – adiponectina și leptina. Acești hormoni ajută procesul de lipoliza/ardere de grăsimi și îmbunătățesc viteza metabolismului”, este de părere Lygia Alexandrescu, potrivit Antena 3.

Căpșunile sunt sărace în calorii

„Sărace în calorii și cu indice glicemic redus, 100 de grame de căpșune conțin doar 33 de calorii, ceea ce le face sa fie cele mai preferate fructe recomandate in dietele de scadere in greutate astfel:

  • Ca mic dejun in amestec cu fugi integrali de ovaz;
  • Gustare intre mese (portii de max 300 g)
  • Ca piure inghetat cu zahar de mesteacan in forme de folosit in congelator

Lygia Alexandrescu: Atentie insa la consumul de capsunele pentru ca sunt fructe alergene!

„Un alt dezavantaj a căpșunelor este că pot conține mari cantitati de reziduuri de pesticide. În fiecare an, Environmental Working Group (EWG) produce o listă de fructe și legume cu cele mai mari niveluri de reziduuri de pesticide, cunoscută sub numele de „Dirty Dozen”. Căpșunile ocupă adesea locul înalt pe această listă. Având în vedere acest lucru, EWG sugerează cumpărarea de căpșuni organice pentru a ajuta la reducerea riscului de expunere la pesticide”, a explicat expertul nutriționist.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: