Din cuprinsul articolului
Astenia de primăvară. După câteva luni de hibernare, în care nu au lipsit mesele copioase din carne și activitatea fizică a fost redusă, organismul uman poate fi comparat cu un maratonist care încearcă să alerge cărând în spate un geamantan doldora de haine groase.
În mod paradoxal însă, acest „balast” de toxine și stări letargice, caracterizat generic „astenie de primăvară” poate fi îndepărtat doar prin corectarea carențelor de vitamine. Din fericire, perioada următoare va fi marcată de belșug în materie de frunze verzi cu efect energizant.
„Ceea ce numim noi astenie de primăvară, este, de fapt, o carență de vitamina C, pe care o neglijăm în timpul iernii. Deși nu vorbim de o depresie în toată regula, aceasta este un tonic excelent și ne poate scoate din butoiul de melancolie”, explică nutriționistul Corina Zugravu.
S-au dus vremurile în care oamenii nu vedeau soarele cu lunile și consumau legume abia odată cu primele roade ale pământului, arată specialistul, așa că deficitul de vitamine poate fi ușor de remediat, cu o plimbare în piață:
„Nu mai suntem în preistorie să fim extrem de slăbiți la ieșirea din iarnă, dar tot ne lipsesc anumiți nutrienți. Spre exemplu fier, pe care îl găsim în frunzele verzi autohtone precum spanacul, ștevia, măcrișul, ceapa verde. Ar mai fi și urzicile, care au marea calitate de a fi sălbatice-cresc în pădure, așa că nu au îngrășăminte”.
Chiar și cei mai pretențioși la mâncare pot găsi o metodă de a le găti: borșuri acre cu ștevie sau măcriș, piure de spanac și ciulama de urzici cu usturoi. „Pentru mai multă sațietate putem adăuga un ou lângă sau un copan de pui”, mai arată nutriționistul Corina Zugravu.
Pentru a rămâne în sfera alimentelor-vitamină, la desert, se recomandă citrice. Chiar și cele din supermarket-uri sunt bune, atâta vreme cât nu au făcut ocolul lumii până să ajungă în galantar. O portocală-două sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de vitamina C.
Nu trebuie ocolite nici suplimentele pe bază de multivitamine și Omega 3, atrage atenția expertul. „Nu sunt de lepădat nici acestea, mai ales că Omega 3 are efect antidepresiv, întărește unghiile și părul și catifelează pielea. Singura mențiune este că multivitaminele dau, într-adevăr, poftă de mâncare. Un alt imuno-stimulator la modă acum este ghimbirul, care se poate bea sub formă de ceai”.
Fără ajutorul soarelui însă, nu putem întâmpina primăvara cu „motoarele” pornite. De altfel, studii realizate de cercetătorii Universității Yale arată că privarea de lumina naturală se răsfrânge asupra psihicului sub forma oboselii, pierderii apetitului, somnolenței, lipsei concentrării sau iritabilității. Toate aceste simptome sunt specifice tulburării afective sezoniere, care apare, de regulă, în lunile martie și aprilie și afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
Vestea bună este că neplăcerile dispar după numai câteva zile de plimbări în aer liber, sub razele soarelui. Concret, soarele stimulează o glandă numită epifiză, care secretă hormoni ce combat stările de letargie.
„Este suficient să ne expunem câte 10-15 minute pe zi, la soare, fața, mâinile, decolteul la razele ultraviolete și vom resimți efectele benefice. În plus, nu este un mit că statul la soare ajută la fixarea vitaminei D în organism, extrem de importantă pentru depunerea calciului în oase”, conchide nutriționistul Corina Zugravu.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…