Din cuprinsul articolului
În contextul pandemic actual, este esențial să îi oferim organismului nutrienții necesari pentru a-l ajuta să lupte împotriva agenților infecțioși. Indiferent de motivul pentru care ai ales să ții post, este necesar să știi cum mănânci echilibrat și sănătos. Nutrienții din produsele de origine animală necesită un înlocuitor potrivit, pentru a nu priva organismul de substanțe nutritive și vitamine esențiale. Ce alimente eviți în post?
Alimentația este unul dintre factorii principali care influențează modul de funcționare a sistemului imunitar. Acesta este întărit și susținut de o multitudine de nutrienți esențiali, vitamine și minerale. În timpul postului, trebuie să ai grijă cum înlocuiești nutrienții care, în mod normal, sunt obținuți din hrana de origine animală. De asemenea, este important să știi că, deși par inofensive, o serie de alimente îți pot face mai mult rău decât bine. Ce alimente eviți în post?
Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, explică pentru Digi24 ce alimente ar trebui să optăm în timpul postului și, de asemenea, ce ar trebui să evităm.
„În afara postului spunem că mâncăm „de dulce”. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr, să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră. Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism.
Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post”, explică nutriționistul.
Care este metoda potrivită de gătit, atunci când uleiul nu este permis?
„Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine”, adaugă Mihaela Bilic.