Alimentele care incetinesc imbatranirea nu sunt o poveste, ci au o baza foarte documentata. Sirtuinele sunt mici proteine care intarzie scurtarea telomerilor, fragmentele de ADN de la capatul cromozimilor. In felul acesta, putem vorbi de longevitate.
Procesul natural de imbatranire se datoreaza scurtarii telomerilor, iar sirtuinele joaca un rol important in intarzierea acestuia. Asadar, cum poti creste aportul de sirtuine in organism? Fie tii post, acesta fiind asociat cu o viata mai sanatoasa si mai longeviva, fie consumi mai multe surse bogate in aceasta proteine.
„Sirtuinele au legatura cu longevitatea si metabolismul. Am crezut ca ele pot fi activate doar prin post, dar pot fi activate prin alimentatie”, arata nutritionista holistica Kelly LeVeque in podcast-ul ei gazduit de platforma Mind Body Green.
S-a demonstrat ca o dieta bogata in sirtuine previne bolile cronice, marind durata de viata si incetinind procesul de imbatranire. Desigur, sunt necesare mai multe cercetari inainte de a considera aceste alimente un tratament potrivit pentru bolile provocate de imbatranire, dar cu siguranta nu gresesti daca le adaugi in dieta ta. Iata care sunt preferatele nutritionistei Kelly LeVeque:
Capsune
Aceste fructe contin fisetin, un compus care elibereaza sirtuinele si despre care studiile au aratat ca stimuleaza semnalele din creier care imbunatatesc memoria pe termen lung. Un alt studiu a aratat ca fisetina are efect anticarcinogen. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili o legatura clara intre acest compus si efectele amintite, dar pana acum rezultatele sunt promitatoare, noteaza Mind Body Green.
Coriandru
Si coriandrul contine quercetina, care poate oferi protectie impotriva multor afectiuni cronice. In plus, coriandrul scade nivelul de glucoza din sange prin activarea enzimelor care inlocuiesc zaharul din sange, arata nutritionista Valerie Agyeman. Apreciat pentru aroma sa puternica, coridandrul poate fi adaugat in supe, salate si in multe alte feluri de mancare. „Cu cat adaugi mai multa aroma in mancarea ta, cu atat mananci mai multe substante benefice”, recomanda Agyeman.