Sari la conținut

Nutriționist: ”Aceste alimente scad glicemia și elimină depozitele de grăsime de pe burtă”

Burta
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Alimente care te scapă de burtă. Deşi nu există “alimente magice” care să reducă grăsimea de pe abdomen, un studiu citat de WebMD a arătat că o dietă bogată în cereale integrale duce la scăderea grăsimii în exces din zona taliei.

Voluntarii care au consumat şi cereale integrale, pe lângă carne slabă sau peşte, legume şi fructe, au pierdut mai multe kilograme în zona abdominală decât alt grup care a consumat cereale rafinate.

Alimente care te scapă de burtă

“O dietă bogată în cereale integrale, fie pâine, fie paste integrale, ajută organismul să utilizeze mai eficient glucoza, să scadă glicemia şi depozitele de grăsime. În schimb, alimentele rafinate (cum ar fi pâinea albă) cresc brusc glicemia, facilitând depozitarea grăsimii”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.

De asemenea, s-a dovedit că persoanele care adoptă o dietă bogată în grăsimi mononesaturate pierd mai uşor grăsimea abdominală. Astfel de alimente sunt: avocado, nucile, seminţele de dovleac şi de floarea- soarelui, măslinele, soia, ciocolata neagră, uleiul de măsline şi de rapiţă.

Exerciţiile fizice ţintite, precum clasicele abdomene, nu au niciun efect asupra grăsimii abdominale. Exerciţiile cardio sunt mult mai potrivite în acest sens. Joggingul, aerobicul sau plimbările în pas alert subţiază mai repede talia.

“În cazul în care nici dietele, nici exerciţiile fizice nu topesc colacul din jurul taliei, liposucţia poate fi o soluţie, însă, după această intervenţie, dacă nu este controlată, grăsimea tinde să se acumuleze în alte zone”, mai spune medicul nutriţionist.

Alte sfatui pentru reducerea grăsimii abdominale

  • Proteine slabe: Consumul de proteine slabe, cum ar fi puiul, curcanul, peștele, ouăle și leguminoasele, poate contribui la menținerea senzației de sațietate și la stimularea metabolismului. Aceasta poate ajuta la reducerea aportului caloric și la pierderea grăsimii corporale.
  • Alimente bogate în proteine și fibre: Combinarea alimentelor bogate în proteine și fibre, cum ar fi legumele și fasolea sau pieptul de pui și broccoli, poate fi benefică pentru gestionarea greutății.
  • Alimente probiotice: Consumul de alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul sau kefirul, poate susține sănătatea tractului digestiv și poate avea un impact pozitiv asupra compoziției microbiomului intestinal, ceea ce poate influența pierderea în greutate.
  • Controlul porțiilor: Reducerea dimensiunilor porțiilor și conștientizarea alimentării pot ajuta la evitarea excesului de calorii și la pierderea în greutate.
  • Evitarea zahărului și a carbohidraților rafinați: Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați poate contribui la acumularea de grăsime abdominală. Înlocuirea acestora cu surse sănătoase de carbohidrați, cum ar fi legumele și cerealele integrale, poate ajuta.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel