Din cuprinsul articolului
Celebrul medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă un aliment ideal pentru o zi de iarnă fără soare, plin de nutrițienți, proteine, grăsimi esențiale, vitamine și minerale.
„Ou fiert moale-alimentul ideal pentru o zi de iarnă fără soare. 7 din 10 adulți suferă de carența de vitamina D, mai ales în sezonul toamnă/iarnă. Ne lipsește soarele, dar ne lipsește și grăsimea din alimentație! Pentru că nimic din ce e dietetic nu conține vitamina D”, scrie dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de socializare.

Vitamina D, un nutrient esențial
Potrivit medicului nutriționist, vitamina D este un nutrient esențial dependent de colesterol și există în două forme: vitamina D2- provine din surse vegetale (avocado, ciuperci) și suplimente (ulei de ficat de cod). vitamina D3-se sintetizează în piele sau provine din alimente de origine animală (pește gras, ficat, gălbenuș de ou, unt, lapte și brânză).
„De știut că vitamina D are nevoie de magneziu pentru a acționa eficient în organism, deci se recomandă asocierea cu produse bogate în magneziu precum oleaginoase, leguminoase, banane, cacao, cereale integrale, spanac. Dacă ar fi să facem un top trei alimente bogate în vitamina D, câștigătorii sunt oul, untul și peștele gras (somon, ton, sardine, păstrăv, macrou, hering)”, explică dr. Bilic.
Peștele trebuie consumat de minim 2 ori/săptămână
Indiferent că este în conservă, proaspăt sau congelat, gătit la cuptor sau la grătar, afumat sau marinat, peștele trebuie consumat de minim 2 ori/ săptămână. De asemenea, ciorba de pește, salată orientală cu pește afumat, pește cu legume la cuptor sau la abur, chifteluțe de pește sau icre cu pâine prăjită și unt sunt câteva feluri de mâncare obligatorii în meniul de iarnă.

„Că tot vorbeam de unt, ar trebui să consumăm produse lactate în fiecare zi! Grăsimea din lapte conține în mod natural vitamina D, iar produsele lactate sunt cea mai bună și eficientă sursă de minerale necesare organismului.
Puneți în salate ouă și avocado în orice combinații, ca să îmbogățiți aportul de vitamina D. Și tot pentru aperitive și un plus de gust, brânzeturile și cașcavalurile sunt hrănitoare și și bogate în vitamina D”, precizeză Mihaela Bilic.
Atenţie la garnitură!
Nici leguminoasele de tipul fasole boabe, linte, mazăre sau naut să nu lipsească, pot fi folosite în supe creme sau garnitură…la pește, adaugă aceasta.
„Ficăței de pui cu piure de cartofi și murături este o altă combinație pe gustul tuturor, care aduce și vitamina D din belșug. Iar la desert orez cu lapte, ciocolată neagră și banane! Știu, nimic din ce conține vitamina D nu este dietetic- încă o dovadă că sănătatea înseamnă un strop de grăsime”, concluzinează dr. Bilic.