Sari la conținut

Nutriționist: ”Acest aliment este principalul vinovat care duce la balonare”

dureri abdominale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cauze balonare. Auzi adesea la televizor că pentru o viață sănătoasă este recomandat să consumi mai puțină sare. Dar ce se întâmplă atunci când exagerezi cu cantitatea?

Cel mai probabil, te simti si arati destul de rau. Iata ce se intampla atunci cand consumi prea multa sare si cum poti rezolva aceasta problema.

Care sunt semnele ca ai consumat prea multa sare?

Sodiul are un rol foarte important in organism, acela de a mentine echilibrul dintre lichidele din corpul tau. Daca vei consuma prea multa sare te vei confrunta cu retentia de apa. Si te vei intreba: “Ce s-a intamplat, mi s-au micsorat pantalonii?”

“Una dintre cele mai importante consecinte pe termen scurt este aceea ca te vei simti balonata si pufoasa”, sustine Amy Gorin, expert in nutritie. Ea a aratat faptul ca este posibil chiar sa te ingrasi cu cateva kilograme dupa o noapte de excese culinare, condimentate cu sos de soia foarte sarat.

De unde iti dai seama ca regimul tau obisnuit contine prea multa sare?

In acest caz este vorba despre consecintele pe termen lung. “Consumul exagerat de sare iti poate cauza foarte multe probleme sanatate”, afirma Gorin. Durerile frecvente de cap sau calculi renali sunt printre principalele probleme care apar.

In timp, poate sa apara hipertensiunea arteriala. Tensiunea arteriala trebuie monitorizata constant, chiar daca te consideri sanatoasa. “Hipertensiunea arteriala este principala cauza de deces in randul femeilor”, avertizeaza Gorin.

Ce metode inteligente de a reduce consumul de sare exista?

Vestea buna este accea ca nu trebuie sa-ti petreci timpul cuantificand fiecare gram de sare si nici sa mananci mancare fara gust. Adevarul este ca organismul nostru are nevoie de sodiu pentru buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular.

Sarea imbogateste gustul mancarurilor, dar nu este singura care poate face o mancare sa fie delicioasa. Gorin recomanda ca atunci cand gatesti sa inlocuiesti sarea cu alte condimente, cum ar fi pudra de ceapa sau usturoi si sa ii dai un gust picant cu ajutorul piperului cayenne sau al fulgilor de ardei iute. Iar pentru o nota acrisor-picanta poti folosi zeama de lamaie sau otetul.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel