Din cuprinsul articolului
Ianuarie este luna în care toată lumea își îndreaptă atenția asupra kilogramelor în plus acumulate în urma sărbătorilor de iarnă.
Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, a explicat în cadrul unui interviu pentru Hot News ce implică o dietă sănătoasă și eficientă.
Înainte de orice, cunoscutul nutriționist atrage atenția că înfometarea nu este o soluție.
Înfometarea ar trebui însă ultima variantă pe care o luăm în calcul
„Primul doctor este chiar pacientul – fiecare știe cel mai bine ce funcționează pentru el. Poate trebuie personalizat puțin, pentru că se mai modifică hormonal anumite lucruri – odată cu vârsta mai scade viteza metabolică și atunci poate că mai sunt niște lucruri de lămurit. Dar în rest, fiecare știe cel mai bine ce funcționează pentru el.
Ianuarie este luna dietelor bruște, când multă lume trece – sau măcar își propune să o facă – de la excese alimentare la înfometare. Înfometarea ar trebui însă ultima variantă pe care o luăm în calcul, atunci când vrem să scăpăm de kilogramele în plus.
Dieta nu ar trebui sub nicio formă să însemne înfometare, subliniază nutriționistul Lygia Alexandrescu:
„Ultima noțiune pe care trebuie să o folosim în dietă este înfometarea. După o avalanșă de alimente, în perioada sărbătorilor, oprirea bruscă a numărul de calorii, adică valoarea energetică a alimentelor pe care le ingerăm, înseamnă un dezechilibru pentru organism și mai ales pentru imunitate.”
Ce mănânci în așa fel încât să îți țină de foame, dar să nu îngrașe
Cum poți însă să te hrănești echilibrat și sănătos iar, în același timp, să începi să dai jos din kilogramele acumulate în plus?
„Sigur că nu vom continua cu alimente în același ritm ca în perioada sărbătorilor de iarnă. Dar nici nu vom începe să ne hrănim cu apă și iaurt cînd este frig afară”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Ce putem mânca concret în această perioadă, pentru a scăpa de kilogramele în plus? Multă lume se hrănește cu carne slabă la grătar lângă care pune o salată în perioada dietei, însă după sărbătorile de iarnă, când s-a consumat foarte multă carne, aceasta nu este cea mai fericită variantă:
„Excludem în primul rând carnea, pe care o înlocuim cu o brânză mai puțin sărată. După atâta carne consumată de sărbători, legumele la cuptor cu puțină brânză sunt binevenite”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.
Ce putem mânca, în schimb? „Este mai bine să mergem pe legume la cuptor, cu puțină brănză. Spre exemplu, un sufleu de conopidă, cu ou și puțină mozarella sau caș dulce. Este o mâncare foarte sățioasă, ține de foame, este plină de fibre. Practic, sistemul imunitar este echilibrat.”
De ce este bine să renunțăm complet la carne, o perioadă
Renunțăm însă complet la carne în această perioadă? Ce spune nutriționistul?
„Lăsăm o vreme carnea deoparte, pentru că tocmai am trecut prin această perioadă în care am consumat foarte multă carne. Sigur însă că putem consuma și carne, din când în când. Putem relua consumul de carne la o săptămână după sărbători, de 2-3 ori pe săptămână, dintre care o dată pește.
Carnea poate fi înlocuită cu succes nu doar cu o brânză mai puțin sărată și cu puține grăsimi, ci și cu salate de rădăcionase – pentru că nu mai avem la dispoziție castraveți și roșii de calitate, așa cum avem vara. „Rădăcinoasele au putere foarte mare din punct de vedere energetic. În plus, ajută colonul, curăță colonul, au fibre foarte multe.”
Foarte recomandate sunt și supele cremă, ciorbele de legume, tot ceea ce înseamnă soteuri de legume – broccoli, conopidă – mămăligă cu iaurt sau kefir: „Variante alcaline, variante ușoare. Nu scoatem complet nici proteinele – rămân lactalele, rămâne un ou, din când în când. Toate mesele trebuie să fie bogate în fibre, în așa fel încât să putem face curățenie generală pe colon”.