Din cuprinsul articolului
Alimente anti-cancerigene. Sursă reală de vitamina A, aliment bogat în antioxidanți, legumă săracă în calorii și o sursă inepuizabilă de vitamine si minerale. Iată, în doar câteva cuvinte, acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care morcovul este o legumă atât de folosită în bucătăriile din întreaga lume.
Nutriționistul Wasim Nazer ne explică, astăzi, care sunt principalele 5 beneficii ale morcovului.
„Într-adevăr morcovul este una dintre cele mai complete legume din bucătăria românească. Pe lângă faptul că este extrem de versatil, el poate fi folosit atât la ciorbe, mâncăruri scăzute, dar și la prăjituri sau shake-uri, morcovul este recomandat și în cazul pacienților din zona oftalmologică sau celor care, de exemplu, vor să slăbească sau sunt preocupați de sănătatea pielii”, povestește specialistul.
Bogat în betacaroten, morcovul este recomandat în cazul celor care au probleme cu vederea sau celor care țin la sănătatea ochilor lor. Cu cât morcovul este mai oranj, cu atât este mai bogat în betacaroten.
„Morcovul consumat constant reduce semnificativ riscul apariției cancerului de plămâni, mamar și de colon.”, explică specialistul nutriționistul. Elementul minune se numește falcarinol și este un pesticid natural care se găsește în componența morcovului.
S-a demonstrat că morcovul scade nivelul colesterolului rău care cauzează ateroscleroză, iar fibrele pe care le conţin eliberează fluxul sanguin de excesul de lipide. „În plus, morcovul ajută la echilibrarea nivelului de sodiu, asociat cu hipertensiunea, şi ţin presiunea sângelui sub control.”, continul Wasim Nazer.
Bogat în antioxidat, morcovul este binecunoscut pentru capacitatea lui de a proteja celulele epidermeni împotriva radicalilor liberi.
Morcovul recomandat celor care vor să slăbească
„Consumul de morcovi instalează rapid senzația de sațietate și menține sănătos tractul intestinal. În plus, morcovul este un aliment sărac în calorii. 100 de grame de morcov conţin aproximativ 41 calorii.”, conchide specialistul nutriționist.
Brocoli: Este cel mai puternic aliment anticancerigen datorita compozitiei complexe de fitonutrienti, compusi cu sulf, vitamine, minerale si fibre;
Varza: Reprezentanta de seama a familiei cruciferelor, alaturi de conopida si varza de Bruxelles, varza ontine compusi cu sulf, fitonutrienti, vitamina C, acid folic si betacaroten care protejeaza celulele impotriva actiunii nefaste a radicalilor liberi si franeaza cresterea tumorilor canceroase;
Roșiile: Au reputatia de a combate cancerul de prostata si de vezica prin intermediul licopenului, un fitonutrient cu mare putere antioxidanta;
Usturoi: Pe langa proprietatile antivirale si antibacteriene, usturoiul este inzestrat cu actiune anticancerigena, anticoagulanta, antioxidanta, antihipertensiva si antifungica;
Ceapa: Ca si in cazul usturoiului, compusii benefici cu sulf din ceapa sunt eliberati doar daca aceasta este taiata/mestecata, iar temperatura ridicata scade eficacitatea anticancerigena;
Ardeiul gras: Ardeii de culoare intensa (rosu, portocaliu, verde) sunt bogati in bioflavonoide, pigmenti vegetali care previn cancerul si acizi fenolici care impiedica formarea de substante carcinogene;
Ceaiul verde: Numeroase studii au demonstrat ca ceaiul are efect anticancerigen datorita EGCG, o catechina considerata cea mai puternica substanta impotriva cancerului descoperita pana in prezent
Chiftele mănăstirești, rețetă de post. Vă prezentăm o rețetă de chiftele mănăstirești de post absolut…
Mare atenție, pensionari, deoarece ministrul Muncii a comunicat data la care urmează să fie virate…
Medic: Anunț pentru cei care au această grupă de sânge. Cercetătorii au remarcat o asociere…
Cuplul Harry-Meghan Markle, în pragul divorțului? Se vorbește tot mai mult despre un posibil divorț…
Horoscop săptămânal cu astrologul Cristina Demetrescu pentru săptămâna 18-24 noiembrie 2024. Leii pot fi provocați…
Manifestarea a doar unuia dintre cele patru semne de alarmă timpurie ale cancerului de colon…