Categories: Ştiri sănătate

Nutriționist: 62% este procentul bolilor cronice cauzate de stilul de viaţă incorect

Anca Hâncu, medic nutriționist, spune că 62% este procentul bolilor cronice cauzate de stilul de viaţă incorect.

„62% este procentul bolilor cronice cauzate de stilul de viaţă incorect. Iată că două treimi din bolile cronice au ca principală cauză alimentaţia incorectă, lipsa activităţii fizice, probleme cu somnul sau stresul sau fumatul și alcoolul”, a explicat nutriționistul Anca Hâncu, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

”Diabetul zaharat dacă este diagnosticat destul de devreme şi se începe un stil de viaţă sănătos, poate avea loc remisia în proporţie destul de mare.

O altă situaţie ar fi hipertensiunea. În cazul acesteia, la o scădere de 10-15 kilograme, observăm că pacientul va avea nevoie de mai puţin tablete sau chiar deloc, dacă respectă recomandarea de a nu mai pune sare în mâncare şi a urma un stil de viaţă sănătos și o alimentație corectă”, a mai spus medicul.

Cum poate fi prevenit cancerul cu o alimentaţie sănătoasă

Cancerul poate fi prevenit. În cazul cancerului de colon, pentru care avem recomandare de a evita carnea roşie, mai ales cea procesată, de a o menține în limita a 350-500 de grame pe săptămână.

Alimentaţia corectă va favoriza un microbiom sănătos, deci, un echilibru între bacteriile bune şi cele rele din intestinul nostru, în aşa fel încât să construim un microbiom sănătos cu efect antiinflamator și cu efecte de prevenție asupra cancerelor, dar și asupra bolilor în general, pentru că stimulează și imunitatea”, a mai spus nutriționistul.

Care sunt alimentele recomandate în dieta zilnică, fără restricții

Medicul nutriționist spune că nu există nicio nicio restricție atunci când vine vorba de legume şi fructe.

”Să avem cinci porţii de legume vegetale şi fructe într-o zi. Carnea este şi ea recomandată, dar cea albă. Lactatele, toate iaurturile care au probiotice și ne ajută foarte mult. Celelalte, vegetalele aduc fibre, care sunt de fapt prebiotice, adică ce hrănesc bacteriile bune din microbiomul nostru.

Nu aş omite nici uleiul de măsline, ca principală sursă de grăsimi, cu aport bogat de Omega 3, cu rol antiinflamator, antioxidant. Sigur, şi alte uleiuri, precum cele de in şi floarea soarelui. De evitat grăsimile saturate, adică o carne foarte grasă”, a mai spus medicul.

În cazul pacienților cu cancer, carnea trebuie doar înlocuită

”Nu este nevoie să renunţe la carne pacienţii care suferă de cancer. Există tratamente foarte performante pentru orice tip de cancer. Acestor pacienţi le este recomandat un stil de viaţă sănătos şi corect.

Nu este bine să renunţe la carne, dar este bine să-şi ia surse de proteine din carne albă, carne de pasăre. Peştele gras să fie consumat cam de două ori pe săptămână.

Peştele gras însemnând macrou şi somon, ton, tocmai pentru aportul acizilor grași Omega 3, prin acel rol antiinflamator”, a concluzionat medicul Anca Hâncu.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

HOROSCOP. Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru unele zodii

Sezonul Săgetătorilor le oferă nativilor mai multă poftă de viață ca niciodată şi se anunţă…

3 ore ago

Doi astrolgi, o singură concluzie: finalul lui noiembrie vine cu provocări nemaîntâlnite! Alina Bădic și Mihai Voropchievici previziuni până pe 2 decembrie

În această săptămână, influențele astrologice și mesajele runice prezentate de Alina Bădic și Mihai Voropchievici…

4 ore ago

Se dau bani de la stat! Cine poate primi 500 de lei până în 2027

Guvernul oferă un nou ajutor financiar pentru persoanele defavorizate. În acest scop, autorităţile au modificat…

4 ore ago

STUDIU. Medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare reduc riscul de demenţă

Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…

5 ore ago

Planta medicinală care normalizează valorile tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai…

5 ore ago

Roaderea unghiilor: 6 moduri de a nu vă mai roade unghiile

Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…

5 ore ago

Citeste si:

  • AVANTAJE