Sari la conținut

Nutrientul esențial pentru buna funcționare a creierului și a inimii. Doze recomandate și cele mai bune surse

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Știi care e nutrientul esențial pentru creier și inimă? Ei bine, potrivit unui nou studiu, publicat în revista Neurology, persoanele care au un aport mai crescut de acizi grași omega-3 pot avea un avantaj față de persoanele care au un deficit. 

Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA (NIH), acizii grași omega-3 „sunt un grup de acizi grași polinesaturați care sunt importanți pentru o serie de funcții din organism.” Pe lângă faptul că joacă un rol în sănătatea inimii și funcția cognitivă, acizii grași omega-3 fac parte, de asemenea, din sursa de membrane a celulelor și afectează funcționarea celulelor.

După cum a remarcat profesorul Stuart Phillips, „Unele grăsimi pe care le ingerăm, în special acizii grași polinesaturați omega-3 sau cu lanț lung, sunt de fapt ceea ce numim grăsimi esențiale. Trebuie să le avem în dieta noastră, deoarece organismul nu are capacitatea de a le produce singur.”

Prof. Phillips precizează că există trei tipuri de acizi grași omega-3: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).

Recomandarea zilnică pentru ALA pentru adulți și femeile care sunt însărcinate sau alăptează:

  • Bărbați 1,6 g
  • Femei 1,1 g
  • Adolescenți și femei însărcinate 1,4 g
  • Adolescenți și femei care alăptează 1,3 g

Această recomandare este doar pentru ALA, deoarece experții nu au stabilit încă recomandări pentru celelalte două tipuri de acizi grași omega-3.

Chiar dacă poți lua suplimente de Omega-3, acizii grași se găsesc, de asemenea, într-o serie de alimente. Unele surse bune de omega-3 includ pește (cum ar fi somon și ton) și nuci și semințe (semințe de chia și semințe de in).

Omega-3 și sănătatea creierului

Cercetătorii  au analizat probele de sânge, rezultatele RMN și evaluările neurologice, ale participanților la studiu și au stabilit că nivelurile mai mari de acizi grași omega-3 se corelează cu un volum mai mare al hipocampului și un raționament abstract mai bun.

Cercetătorii au observat că oamenii din grupul cu un aport crescut de omega-3 au avut, de asemenea, un volum mai mare de materie cenușie, scoruri  mai bune la testele de citire și de raționament logic.

În schimb, persoanele din grupul cun un aport scăzut de omega-3 au avut tendința de a avea mai puțin șanse să obțină o diplomă universitară și mai probabil să fie fumători și să aibă diabet în comparație cu grupul superior.

„Acest studiu exploratoriu sugerează că nivelurile mai ridicate de omega-3, în sânge sunt asociate cu volume mai mare ale hipocampusului și cu performanțe mai bune în ceea ce privește raționamentul abstract, chiar și la adulții de vârstă mijlocie sănătoși cognitiv din comunitate, ceea ce sugerează un posibil rol în îmbunătățirea rezistenței cognitive”, au preciza autorii.

„Aceste rezultate trebuie confirmate cu cercetări suplimentare, dar este interesant faptul că nivelurile de Omega-3 ar putea juca un rol în îmbunătățirea rezistenței cognitive, chiar și la persoanele de vârstă mijlocie”, a declarat autorul studiului, prof. Claudia L. Satizabal.

Dieta și sănătatea creierului

Autorii au remarcat că alți cercetători au efectuat studii similare, dar cred că este necesar să vedem ce impact au suplimentele de omega-3 asupra oamenilor de vârstă mijlocie, atunci când încep să experimenteze declinul cognitiv.

„Una dintre principalele provocări pentru unele dintre aceste studii poate fi faptul că intervențiile dietetice sunt efectuate poate prea târziu pentru îmbunătățiri semnificative ale participanților simptomatici, deoarece modificările cognitive pot fi bine stabilite înainte cu 15 până la 20 de ani.”

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel