Din cuprinsul articolului
Poate fi uneori asociat cu balonarea, dar acest nutrient cheie s-a demonstrate ştiinţific că ajută persoanele supraponderale sau obeze în procesul de slăbire. De altfel, acesta este unul dintre eroii necunoscuți ai nutriției sănătoase, după cum sugerează cele mai mai recente studii.
Este vorba de fibre, care pot fi din abundenţă în bolul de fulgi de tărâțe de dimineață, de exemplu. Medicii nutriţionişti susţin că fibrele ajung în intestinul gros, unde pot ajuta la îmbunătăţirea activităţii aparatului digestiv. Aceasta include atât pierderea directă în greutate, cât și contribuția la reducerea condițiilor care pot duce la acumularea de kilograme în plus.
Fibrele se împart în două tipuri principale, insolubile și solubile, ambele putând contribui la slăbire în moduri diferite. Pe de-o part, fibrele insolubile reprezintă materia vegetală nedigerabilă pe care nu o putem absorbi cu ușurință, cum ar fi cojile de fructe și legume, și se găsesc și în alimentele integrale.
Consumul acestui tip de fibre încetinește în mod natural digestia și face ca extragerea glucozei și, prin urmare, a energiei, să fie un proces prelungit, care reduce pofta excesivă de mâncare.
Nutriționista Laura Southern, de la London Food Therapy, a declarat pentru publicaţia The Times: „Consumând fibre, nu veţi avea vârfuri ale nivelului de zahăr în sânge. Dimpotrivă, veţi constata o reducere a poftei de mâncare, care va facilita rezistenţa la tentaţiile produselor pline de zaharuri, responsabile de creșterea constantă a glicemiei, cu risc crescut de diabet.”
Studii recente au constatat, de asemenea, că persoanele care au optat pentru diete bogate în fibre au raportat o pierdere în greutate mai mare într-un timp relativ scurt. Acest lucru este pus pe seama faptului că fibrele ajută la menţinerea unui microbiom intestinal sănătos, colecția de bacterii benefice care trăiesc în sistemul nostru digestiv, cu rol benefic în prevenirea obezităţii.
Un alt tip de fibre, cele solubile, care se găsesc în mod obișnuit în alimente precum ovăzul, a fost, de asemenea, legat de pierderea în greutate. Acestea formează o substanță asemănătoare gelului în intestin, facilitând retenţia de apă. Nu numai că ajută la menținerea scaunelor moi, dar produce și o varietate de beneficii pentru sănătate prin bacteriile care se hrănesc cu ele.
Aceasta include leptina, un hormon care ne face să ne simțim sătui, precum și peptida asemănătoare glucagonului 1 (GLP-1), care suprimă pofta de mâncare.
Ovăzul, orezul și ciupercile sunt o sursă bogată de fibre solubile numite beta-glucan. În timp ce fructele și legumele, precum și carbohidrații integrali, cum ar fi orezul brun, sunt surse bune de fibre, existăşi unele suplimente care pot crește absorbția intestinală.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…